Edith Stein s-a născut la Breslau, capitala Sileziei prusace, la 12 octombrie 1891, într-o familie de evrei. La 14 ani a abandonat credința părinților săi și a devenit atee. În 1921 s-a convertit la catolicism, primind botezul în 1922. În 1933, în urma unei dorințe îndelung maturizate, a intrat în Carmelul din Köln ca postulantă. Își ia numele călugăresc de Tereza Benedicta a Crucii. La 2 august 1942, a fost arestată de Gestapo și deportată în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde a murit în camera de gazare la 9 august. În 1987 a fost proclamată fericită, și canonizată de Ioan Paul al II-lea la 11 octombrie 1998. În 1999 a fost declarată, alături de sfânta Brigitta a Suediei și sfânta Ecaterina din Siena, patroană al Europei.
 
Un pumn de cenușă și pământ întunecat trecut prin focul crematoriei din Auschwitz: aceasta este ceea ce a rămas din sfânta Tereza Benedicta a Crucii, cunoscută sub numele de Edith Stein; dar într-un mod simbolic, pentru că de fapt nu a mai rămas nimic din ea. Acest mic pumn de cenușă se găsește sub podeaua bisericii parohiale „Sfântul Mihail”, la nord de Breslau, astăzi Wrocław, la câțiva pași de ceea ce a fost timp de mai mulți ani casa familiei Stein.
 
Există de fapt un „fir marian” în experiența umană și spirituală a acestei martire carmelitane. 1917 este anul procesului său de convertire: anul trecerii lente la Dumnezeu. În același an, franciscanul polonez Maximilian Kolbe a înființat Armata Neprihănitei, o mișcare spirituală care în puternicul său impuls misionar, sub stindardul Mariei, a ajuns în întreaga lume în anii următori, pentru a consacra cât mai multe suflete Neprihănitei. Același 1917 este și anul aparițiilor Maicii Domnului micilor păstori din Fatima. Un fir marian trece în mod misterios prin viața oamenilor, extinzându-și în mod tainic influența în lume.
 
Viața sfintei Tereza de Avila, citită într-o noapte de vară a fost decisivă pentru convertirea Edithei Stein la catolicism. Povestește ea: „Am luat din greșeală o carte din bibliotecă; avea titlul Viața sfintei Tereza povestită de ea însăși. Am început să citesc și nu am mai putut să o las până când nu am terminat-o. Când am închis-o, mi-am spus: acesta este adevărul”.
 
Anul 1942 a marcat începutul deportărilor în masa a evreilor în lagăre de concentrare și în după-amiaza zilei de 2 august, doi agenți ai Gestapo-ului au bătut la ușa Carmelului din Echt pentru a o aresta pe sora Stein împreună cu sora ei Roza. Destinația: lagărul de concentrare Westerbork din nordul Olandei. De aici, la 7 august, a fost transferată împreună cu alți prizonieri în lagărul morții de la Auschwitz-Birkenau. La 9 august, împreună cu ceilalți deportați, inclusiv sora sa Roza, a trecut pragul camerei de gazare, sigilându-și viața cu martiriul: încă nu împlinise 51 de ani.
 
C. L.