„Nu va fi un Crăciun adevărat dacă vom căuta strălucirea sclipitoare a lumii, dacă ne vom umple de cadouri, prânzuri și cine, dar nu vom ajuta măcar un om sărac care seamănă cu Dumnezeu, pentru că la Crăciun Dumnezeu a venit sărac”.
 
Acestea sunt cuvintele Papei Francisc, care ne invită să conștientizăm că Nașterea Domnului trebuie să fie o sărbătoare pentru toți, un eveniment de bucurie în credință și în viață, pentru care trebuie să fim aproape de săraci.
 
Realitatea pandemiei pe care o trăim se adaugă și invitației Papei Francisc, și într-adevăr, Crăciunul din acest an promite să fie foarte sobru. Balcoanele, străzile și vitrinele sunt decorate, dar de fapt toată lumea este dominată de îngrijorarea contagierii, care, precum un dușman invizibil, pare gata să lovească atunci când nu respectăm regulile anti-Covid: măștile de protecție, distanțarea socială, spălarea și dezinfectarea mâinilor.
 
În orice caz, sărăcia și regulile stricte cu care vom sărbători Nașterea Domnului din acest an ne vor ajuta să fim mai aproape de misterul său. Celebrările noastre în condițiile pandemiei de Covid ne amintesc că Domnul Cristos a venit „în întuneric și în umbra morții”, s-a născut într-o iesle, pentru că „nu era loc de găzduire pentru ei” (Lc 2,7).
 
Teologii ortodocși subliniază că Pruncul Isus reprezentat pe icoanele orientale ale Nașterii Domnului este înfășurat ca într-un giulgiu, similar cu cel al lui Cristos din mormânt și locul amintește de cel al mormântului de lângă Calvar.
 
Acesta este motivul pentru care Crăciunul nostru va fi trăit alături de toți pacienții Covid și ei, chiar și fără să știe, fac parte din presepiile amenajate peste tot, în biserici, case și locuri publice, unde viața luptă cu moartea și își începe drumul spre victorie.
 
Este, de asemenea, un Crăciun în care nu uităm de numeroasele persoane afectate de criza economică cauzată de epidemie. Anul acesta trebuie să sărbătorim Nașterea Domnului alături de bolnavi, săraci și aceasta va fi cu adevărat o cale apropiată de Isus, care „deşi era bogat, s-a făcut sărac pentru ca, prin sărăcia lui, voi să vă îmbogăţiţi” (2 Cor 8,9).

C. L.