În Evanghelia din această duminică, problemele pentru Isus - între cei care îi spun că și-a ieșit din fire și cei care îi spun că este în cârdășie cu Satana - vin din partea rudelor sau a liderilor religioși. Nu vin de la persoane din afară. Între cele două critici există un acord asupra unui singur punct: ceea ce face Isus nu este convingător și nu are o rădăcină bună, ori este nebun, ori este posedat. Dar el face ceva frumos.
Rudele spun că și-a ieșit din fire pentru că nu are timp să mănânce, atât de multă lume îl înconjoară. Și nu o face din iubire, ci pentru că este nebun. Cărturarii spun că scoate demoni, dar ca pe un truc rău. Isus nu este deloc blând cu aceștia și vorbește în mod fundamental despre incompatibilitatea dintre Dumnezeu și rău.
Aceasta este o tentație perenă: îndoiala cu privire la binele care ne vine de la Dumnezeu, necredința care ne dă dreptul de a vedea răul în lucrurile bune, de a nu ne lăsa niciodată pe deplin în mâinile binelui și de a rămâne sceptici.
Trăim cu aceste atitudini, iar Evanghelie atacă această gravă superficialitate a noastră, pentru că este ca și cum am trăi cu o stare de rău care duce la pierzanie.
Nu există nicio îndoială că afirmația lui Isus despre păcatul de neiertat împotriva Duhului Sfânt este menită să ne zguduie. Iubirea Sa este cea care inspiră acest ton aspru. Dincolo de miile de interpretări care au fost date despre păcat, știm cu siguranță că suntem mântuiți prin Har și că Harul este iubire, iar iubirea nu obligă pe nimeni, o putem respinge.
Dumnezeu ne-a dat o asemenea demnitate încât putem sta în fața Lui ca niște interlocutori adevărați și îi putem spune „nu”. Așadar, acest fragment evanghelic are menirea să ne sperie? Nu. El servește la cultivarea unei alte atitudini, cea pe care Isus caută să o trezească prin discursul său: Dumnezeu este lumină și în El nu există întuneric. Dumnezeu este iubire, și în El se poate avea încredere.
A gândi bine despre Dumnezeu și a cultiva amintirea a cât de bine ne vrea, cât bine ne-a făcut, alimentează calea de credință: Isus Cristos este Domnul și pentru el există „da”-ul nostru zilnic.
C. L.