Comisia liturgică a Episcopiei de Chişinău, în colaborare cu Oficiul diecezan pentru Cultură, Cercetare şi Publicaţii anunţă apariţia Calendarului romano-catolic 2015.

Ca şi anul trecut, şi anul acesta calendarul este bilingv, în limbile română şi rusă, având formatul A3 (30x42 cm), pentru ca informaţia să fie cât mai vizibilă. A fost tipărit în două culori (albastru închis şi roşu), faţă verso, iar fiecare pagină a sa aminteşte că ne aflăm în anul dedicat vieţii consacrate.

Calendarul a fost întocmit în conformitate cu normele Congregaţiei pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor (Notificări cu privire la unele aspecte ale calendarelor şi textelor liturgice proprii din 20 septembrie 1997), fiind introduşi numai sfinţii şi fericiţii care sunt menţionaţi în Martirologiul roman. Au fost trecuţi în calendar fondatorii / fondatoarele congregaţiilor călugăreşti sau ale unor mişcări ecleziale ce activează în cadrul Diecezei de Chişinău şi care au fost ridicaţi la cinstea altarelor; de asemenea, au fost trecuţi şi unii dintre sfinţii sau fericiţii din cadrul acestor congregaţii. Pot fi găsiţi unii sfinţi / fericiţi care nu sunt trecuţi în Martirologiul roman; menţionăm că aceşti sfinţi / fericiţi au fost ridicaţi la cinstea altarelor după apariţia Martirologiului; ziua în care sunt trecuţi în calendar este cea indicată în decretul de beatificare sau canonizare. Data comemorării este cea indicată în Martirologiul roman, chiar dacă pentru unii dintre sfinţi / fericiţi se obişnuia comemorarea lor în altă zi decât cea indicată de Martirologiu şi, respectiv, de calendar.

Pentru fiecare zi din an este indicat sfântul comemorat în ziua respectivă sau unul dintre misterele răscumpărării noastre, fiind indicat şi gradul comemorării (solemnitate de poruncă, solemnitate, sărbătoare, comemorare obligatorie, comemorare facultativă).

Mulţumim Pr. Krzysztof Płonka pentru munca depusă la elaborarea acestui calendar, precum şi tuturor celor care au venit cu unele sugestii în vederea îmbunătăţirii calendarului. De asemenea, aducem mulţumiri şi Editurii „Presa Bună” a Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi care ne-a pus la dispoziţie calendarul elaborat de ea şi care ne-a ajutat la verificarea corectitudinii informaţiilor oferite de calendar. O mulţumire specială adresăm Misiunii „Caritas Moldova”, care a binevoit şi în acest an să sponsorizeze tipărirea Calendarului romano-catolic 2015.

Vă rugăm ca eventualele sugestii sau greşeli găsite în calendar să le comunicaţi la unul dintre numerele de telefon sau la una dintre adresele electronice: Pr. Krzysztof Płonka 068 768 944; krzysztof.plonka@onet.eu; Pr. Petru Ciobanu 069 886 086; pr.petru.ciobanu@gmail.com.