Filozoful roman Seneca spunea că „oricare ar fi durata timpului, știința întrebuințării lui îl va face lung”. A ști să întrebuințăm timpul cu folos, mai ales pentru a câștiga eternitatea, este una dintre sarcinile creștinului, cel care ar trebui să știe să-l folosească asemenea talanților din Evanghelie (cf. Mt 25,14-30).
Comisia Liturgică a Diecezei de Chișinău și Oficiul diecezan pentru Cultură, Cercetare și Publicații vin în ajutorul credincioșilor diecezei noastre pentru o mai bună investire a timpului, anunțându-le și propunându-le două instrumente în acest sens: Calendarul romano-catolic 2017 și Agenda liturgică 2017. Diferența față de un simplu calendar e că, pe lângă curgerea timpului zi de zi, lună de lună, calendarul și agenda prezintă și sărbătorile și sfinții comemorați de Biserică, iar agenda face un pas mai mult și indică lecturile zilnice de la sfânta Liturghie, oferindu-le astfel credincioșilor posibilitatea de a se pregăti mai temeinic pentru trăirea zilnică a cuvântului divin.
La propunerea Preasfințitului Anton Coșa, calendarul și agenda reprezintă un punct inițial în pregătirea pentru Jubileul de 25 de ani de la înființarea Administraturii Apostolice pentru Republica Moldova. În special Calendarul romano-catolic 2017 vrea să ne readucă în memorie viața catolicilor din Basarabia secolelor XIX-XX, cu episcopii al căror nume se leagă de aceste meleaguri, cu lăcașuri de cult catolice, dintre care unele mai există și astăzi, cu fotografii ale comunităților catolice, dintre care unele astăzi fie nu mai există, fie nu mai fac parte din Dieceza de Chișinău, dar, odată, aparținând Decanatului de Basarabia (de ex. Hotin, Crasna, Emmental). Calendarul romano-catolic 2017 prezintă o serie de 36 de fotografii și portrete din perioada de până la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, urmând ca cel pentru anul 2018 să prezinte aceeași istorie până în anul 1993. Dorim prin aceasta să aducem prinosul nostru de recunoștință celor „care au mers înaintea noastră cu semnul credinței”.
Pr. Petru Ciobanu