În a doua Duminică a Postului, liturghia ne oferă misterul Schimbării la față a lui Isus. Domnul este conștient că pentru a ajunge la înviere, va trebui să treacă prin pătimire și prin moartea pe cruce. Îi ia pe Petru, Iacob și Ioan cu el și urcă pe munte, unde „chipul îi strălucea ca soarele și hainele lui deveniseră albe ca lumina”.
 
Pentru a contempla fața lui Isus și a vedea această lumină este necesar să urcăm muntele, înțeles din punct de vedere spiritual, deoarece în Scripturi muntele este locul apropierii și întâlnirii cu Dumnezeu, a rugăciunii. Muntele este și locul revelației lui Isus: dintr-un nor luminos se aude o voce care afirmă că El este cu adevărat Fiul iubit, care trebuie ascultat.
 
Cine vrea să-L cunoască pe Dumnezeu trebuie să contemple chipul lui Isus. Cine vrea să trăiască după voia lui Dumnezeu, trebuie să-l asculte pe Isus. A asculta înseamnă a lua cuvintele sale în serios și a le pune în practică. Pentru a face acest lucru este necesar să fii cu El, să-l urmezi, să pornești în călătorie cu El.
 
De asemenea, la fel ca și Petru, Iacob și Ioan, suntem invitați să mergem cu Domnul pe munte pentru a retrăi misterul Schimbării la față. Postul este timpul pentru a ne converti, ascultând cuvântul Său, la frumusețea și lumina care strălucesc de pe chipul lui Isus, și care conduce, plină de speranță, spre scopul final: contemplarea Cuvântului lui Dumnezeu.
 
Mons. Cesare Lodeserto