Lucrările celei de-a doua sesiuni a Sinodului Episcopilor se vor desfășura între 2 și 27 octombrie 2024, cu 368 de participanți, inclusiv doi episcopi chinezi.
 
„Lista participanților la cea de-a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor nu prezintă schimbări majore față de lista participanților la prima sesiune”, a anunțat card. Jean-Claude Hollerich, raportor general al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor.
 
În total, sunt 368 de membri, dintre care 272 sunt episcopi și 96 de alți participanți, la care se adaugă cei 8 invitați speciali și delegații fraterni, numărul cărora a crescut de la 12 la 16.
 
„Papa Francisc a făcut posibilă creșterea numărului acestora dat fiind marele interes pe care Bisericile surori l-au arătat în acest parcurs sinodal”, a anunțat Mons. Hollerich. Pe lista participanților sunt 26 de modificări.
 
Printre cele mai importante momente ale parcursului sinodal vor fi celebrarea din 1 octombrie prezidată de Sfântul Părinte în Bazilica „Sfântul Petru”, la finalul primei din cele două reculegeri spirituale prevăzute înainte de deschiderea lucrărilor și în faza finală, care va începe cu trei mărturii ale unor persoane ce au suferit de abuz, de război și de indiferență față de drama prezentă în fenomenul în creștere al tuturor migrațiilor. La final, Papa Francisc va adresa, în numele tuturor credincioșilor, o cerere de iertare „lui Dumnezeu și surorilor și fraților din întreaga omenire”.
 
În seara zilei de 11 octombrie, experiența unei rugăciuni ecumenice va fi repetată, alături de Sfântul Părinte, de delegații fraterni prezenți în sala sinodală și de diverși alți reprezentanți ai Bisericilor și comunităților ecleziale prezente la Roma, în colaborare cu Comunitatea Taizé. În zilele de 9 și 16 octombrie, vor avea loc patru „forumuri teologico-pastorale” - adică patru întâlniri deschise publicului - în cadrul cărora vor fi prezentate, din perspective diferite, unele aspecte din patru teme relevante pentru parcursul Adunării.
 
La 21 octombrie, este programată o nouă zi de reculegere spirituală, în vederea discernământului asupra proiectului Documentului final: „Cum să fim o Biserică sinodală în misiune?”

Aceasta este tema Documentului de lucru care va constitui fundalul celei de-a doua sesiuni a Adunării Episcopilor, iar lucrările sinodale vor fi împărțite în adunări plenare și grupuri de lucru.

C. L.