La Vatican a fost prezentat publicului programul primei ediții a Zilei Mondiale a Copiilor, care va avea loc la Roma la 25 și 26 mai 2024. Intenția este ca această întâlnire să devină un eveniment regulat pentru Biserică. Inițiativa fusese deja anunțată de Papa Francisc la 8 decembrie 2023, apărută în urma unui dialog pe care l-a avut cu un grup de copii.
 
Ziua Mondială a Copiilor va fi celebrată la nivel mondial la Roma și în același timp la nivel diecezan, lăsând organizarea în seama fiecărei Biserici locale. În Dieceza de Chișinău, evenimentul va fi celebrat sâmbătă, 8 iunie 2024, deoarece sfârșitul anului de învățământ permite prezența mai multor copii.
 
În timpul prezentării, prefectul Dicasterului pentru Cultură și Educație a afirmat că Ziua Mondială a Copiilor este un prilej favorabil de împărtășire, rugăciune și formare, dar și un moment de evanghelizare activă, în fața analfabetismului religios galopant al tinerilor și copiilor, la care s-a referit un reporter local.
 
Dar evenimentul poate fi interpretat și ca un apel la punerea celor mici în centrul interesului societății și al familiilor, deci o inițiativă pozitivă de a cere din nou respectul pentru copii. 
 
Pr. Enzo Fortunato, coordonatorul Zilei Mondiale a Copiilor, a explicat că vor fi propuse trei căi de pregătire: una legată de spiritualitate, una de solidaritate și una de cultură. La 25 mai, evenimentul va fi plină de mărturii, de artiști, de vocile copiilor și de dialogul cu papa. La 26 mai va avea loc o Liturghie în Piața „Sfântul Petru”, prezidată de Sfântul Părinte.
 
Există, de asemenea, dorința ca la Ziua Mondială a Copiilor să fie prezenți copii din zonele de război și de conflict.
 
În timpul conferinței de presă a fost prezentat și logo-ul Zilei Mondiale a Copiilor, care reprezintă cupola Bazilicii „Sfântul Petru”, cu crucea și felinarul în interiorul cărora se află amprentele mâinilor multor copii: cupola îi îmbrățișează, îi primește și îi protejează pe cei mici reprezentați de amprentele mâinilor, ale căror culori diferite amintesc de multiplicitatea culturilor și naționalităților; felinarul este o metaforă pentru creștinii „purtători de lumină”, în timp ce crucea simbolizează pătimirea și învierea Fiului lui Dumnezeu, care s-a făcut om pentru noi.

C. L.

Sursa foto: Vatican News