La două săptămâni de la începutul Sinodului Episcopilor dedicat tinerilor, a fost publicată Constituția Apostolică a Papei Francisc, „Episcopalis communio”, privind structura Sinodului Episcopilor.

Papa Francisc subliniază „colaborarea efectivă” a Sinodului Episcopilor cu Pontiful Roman în chestiuni de o mare importanță, și anume cele „care necesită știință și prudență specială pentru binele întregii Biserici”. Papa reamintește că Episcopul este în același timp „învățător și discipol”, într-un angajament care este atât o misiune, cât și o ascultare a vocii lui Cristos, care vorbește prin poporul lui Dumnezeu, pentru al face „infailibil în credință”. De asemenea, Sinodul „trebuie să devină din ce în ce mai mult un mijloc privilegiat de ascultare a Poporului lui Dumnezeu”, prin consultarea credincioșilor din biserici, pentru că dacă este adevărat că este un organism esențial episcopal, este adevărat că nu trăiește „separate” de la restul credincioșilor ”.

Prin urmare, este un „instrument potrivit pentru a da voce întregului popor al lui Dumnezeu prin intermediul episcopilor”, „gardienilor, interpreților și martorilor credinței”, arătând o Adunare în Adunare, o expresie elocventă a „sinodalității” Bisericii, în care se reflectă o comuniune de culturi diferite. De asemenea, datorită Sinodului episcopilor, va fi mai clar că există o „profundă comuniune” între păstori și credincioși, și între episcopi și Pontif.

Speranța  Papei Francisc este, de asemenea, că activitatea Sinodului „poate contribui în felul său la restabilirea unității între toți creștinii, conform voinței Domnului”.

Mihail Țurcanu