Cu celebrarea unei sfinte Liturghii prezidată de arhiepiscopul de Praga, Mons. Jan Graubner, în după-amiaza zilei de duminică, 5 februarie 2023, au fost începute lucrările adunării continentale a Sinodului, care se vor desfășoară între 5 și 12 februarie 2023, la Praga. Celebrarea solemnă, însoțită de muzica gregoriană intonată de călugări, a avut loc în biserica mănăstirii din Strahov. 

Luni, 6 februarie 2023, au început lucrările adunării, iar celebrarea de dimineață a fost prezidată de raportorul general al Sinodului, Eminența Sa cardinalul Jean-Claude Hollerich.  La adunare participă 190 de delegați din 45 de țări europene, reprezentând toate conferințele episcopale. În plus, au fost prezenți 65 de jurnaliști din toată Europa, aproximativ 40 de episcopi, precum și laici, preoți și diaconi. 

Lucrările au început cu mesajul de salut al arhiepiscopului de Praga, al președintelui CCEE, Mons. Gintaras Grusas, și al Secretarului General al Sinodului, Cardinalul Mario Grech. A urmat prezentarea metodologiei de lucru în adunare și introducerea spirituală.

După încheierea părții introductive și organizatorice, au început prezentările conferințelor episcopale, și în prima parte a zilei și-au prezentat rezultatele 13 conferințe episcopale, dintr-un total de 39.

Ulterior, au fost formate grupurile de lucru: nu mai puțin de 14 grupuri alcătuite în baza limbilor vorbite, țărilor sau alte criterii. La sfârșitul zilei, grupurile vor prezenta un raport cu privire la ceea ce s-a discutat.

Îndemnul este de a trăi un moment nu doar de reflecție, ci și de cunoașterea mai profundă a propriei realități ecleziale, sub îndrumarea Duhului Sfânt și concentrându-se asupra celor trei subiecte fundamentale care sunt în centrul discuțiilor adunării. 

Nu va fi adoptată vreo decizie, dar la sfârșitul primelor patru zile va fi redactat un document final comun. 

Către data de 31 martie 2023, lucrările tuturor adunărilor continentale vor fi încheiate.

C. L.