Papa Francisc însuși a fost cel care, în audiența sa cu credincioșii de miercurea trecută, a dat vestea agravării stării de sănătate a Papei Benedict al XVI-lea. Astăzi, însă, Biroul de presă al Vaticanului a anunțat decesul său, survenit la ora 9:34 în reședința Vaticanului, pe care Papa emerit, în vârstă de 95 de ani, o alesese ca reședință după ce a renunțat la ministerul petrin, în 2013.
Informația a fost foarte scurtă: "Cu durere vă informez că Papa Emerit, Benedict al XVI-lea, a încetat din viață astăzi, la ora 9:34, în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Informații suplimentare vor urma cât mai curând posibil".
La aflarea veștii, episcopul de Chișinău a trimis un mesaj rapid clerului, îndemnând la rugăciune.
"Moartea Papei Benedict al XVI-lea - a spus ES Mons. Anton Coșa - ne întristează pe toți și ne unește în rugăciune pentru călătoria sa spre veșnicie și, în același timp, ne invită să aducem laudă lui Dumnezeu pentru faptele pline de har pe care Biserica le-a primit prin magisteriul acestui mare Părinte și Păstor al Bisericii universale.
Papa Benedict a preluat moștenirea dificilă și solicitantă a Sfântului Ioan Paul al II-lea și a condus Biserica Catolică pe calea iubirii lui Dumnezeu, așa cum el însuși a scris în prima sa enciclică "Deus Carità est". El nu a omis să facă apel la schimbare și la convertire, deschizând calea pentru papalitatea lui Francisc.
Despre Benedict al XVI-lea se va vorbi mult timp în istoria Bisericii, pentru cercetările sale teologice profunde, înțelepciunea în dialogul ecumenic și îndemnurile sale curajoase și puternice pentru o Biserică săracă.
Încă de astăzi, parohiile diecezei își vor aminti în reflecție și rugăciune figura profetică a acestui păstor care a pornit pe calea întâlnirii cu Tatăl, de la care va primi recunoștința cuvenită.
C.L.