Cardinalul ucrainean Marian Jaworski, arhiepiscop emerit de Lvov al latinilor, a murit sâmbătă, 5 septembrie 2020. Avea 94 de ani. Regretatul cardinal a purtat în istoria vieții sale rănile ultimului secol al țării natale, de la ocupația sovietică până la prăbușirea regimului comunist și reconstrucția Bisericii. A rămas în memoria colectivă drept un prieten fratern al Sfântului Ioan Paul al II-lea. Legătura spirituală între cei doi a fost atât de strânsă încât regretatul cardinal a fost chiar duhovnicul pontifului polonez, căruia i-a administrat și sacramentul viaticului cu puțin timp, în aprilie 2005, înainte de a trece la Domnul.

 

Născut la Lvov (Leopoli) în 1926, a intrat în Seminarul Mare al orașului în 1945, dar după ce teritoriul a fost ocupat de trupele sovietice, s-a transferat la Kalwaria Zebrzydowska, în Polonia. Și-a continuat aici studiile de filosofie și teologie, iar în 1950 a fost sfințit preot. După studiile de teologie la Cracovia și Lublin, a devenit profesor la Academia de Teologie Catolică din Varșovia, iar din 1976 a fost profesor la Facultatea Pontificală de Teologie din Cracovia. Numit episcop titular de Ioan Paul al II-lea în 1984, un an mai târziu i se acordă doctoratul ”honoris causa” din partea Universității din Bochum, în Germania. Prăbușirea regimului sovietic aduce un val de așteptate și grele schimbări. În 1991, pontiful polonez l-a numit arhiepiscop mitropolit de Lvov al latinilor, astfel că se întoarce în orașul său natal. Începe o vastă muncă de reorganizare a Bisericii locale și a activității pastorale, în special prin reînființarea parohiilor și campania care urmărea restituirea bisericilor, transformate în cele mai multe cazuri în sale de concert, cinematograf, teatru sau săli de gimnastică. Redeschide Seminarul Mare din Lvov în 1997 pentru a pregăti cât mai bine clerul autohton și își asumă misiunea de rector al Seminarului, lansând în același timp activitatea de pregătire a laicilor.

 

Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal ”in pectore” în 1998, numirea sa devenind publică la consistoriul din 21 februarie 2001. Ales și reales președinte al Conferinței episcopale ucrainene, cardinalul Jaworski a publicat numeroase cărți de teologie și filosofie. În aprilie 2005, a participat la conclavul care l-a ales pe papa Benedict XVI. Din 21 octombrie 2008 a devenit arhiepiscop emerit de Lvov al latinilor.

 

Cetățean de onoare al orașului Cracovia și primul rector al Academiei Pontificale de Teologie din același oraș polonez, regretatul cardinal ucrainean a urmat întotdeauna cu toată energia deviza sa episcopală ”Pentru mine a trăi înseamnă Cristos”. ”Singura mare iubire este a se dărui lui Isus”, spunea celor care îl întrebau ce sfaturi le dă candidaților la preoție.

 

Sursa: Vatican News

Autor: Adrian Dancă