Dieceza de Chișinău și, în special, Preasfințitul Anton Coșa deplâng trecerea la cele veșnice a prietenului lor, Părintele Karl Balkenhol, care, la vârsta de 89 de ani, s-a întors în casa Tatălui ceresc pentru a primi acolo răsplata drepților.

Legătura părintelui Karl Balkenol cu Dieceza de Chișinău are origini îndepărtate. De fapt, trebuie să ne întoarcem încă în perioada de început a Administraturii Apostolice, la începutul anilor ’90, când un mic grup de prieteni focolarini din Essen (Germania), printre care și acest preot german, au decis să ajute Biserica din Moldova.

A fost o prietenie împărtășită în spiritul și stilul Mișcării Focolarelor, dar, în același timp, cu multă generozitate și însoțire spirituală, țesută din rugăciune și comuniune.

Legătura părintelui Karl cu Preasfințitul Anton Coșa a avut momentul cel mai semnificativ în întâlnirea pe care acesta a avut-o, în anii ’90, cu sfântul Ioan Paul al II-lea, care l-a îndemnat pe preotul german și pe prietenii săi să fie alături de tânărul administrator al Bisericii din Moldova prin ajutor și încurajare.

A fost o legătură care a adus roade providențiale pentru dieceză și a permis construirea unor relații din care au rezultat proiecte educaționale, intervenții în biserici și multe alte lucrări. 

Cu trecerea anilor, Părintelui Karl Balkenhol i-a fost tot mai greu să vină în Moldova, așa cum o făcuse de multe ori. Cu toate acestea, a știut să depășească orice distanță, făcând să nu ne lipsească ale sale cuvinte, rugăciuni și gesturi providențiale. Într-adevăr, există locuri și realități din dieceză care vorbesc despre acest preot, dând mărturie despre o apropiere generoasă, mereu discretă și plină de respect, fără să pretindă ceva, în spiritul Mișcării Focolarelor, care înseamnă bucurie și căutarea prezenței lui Isus.

Pentru noi, cea mai frumoasă amintire lăsată de Părintele Karl Balkenhol este sunetul orgii din Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, deoarece acest instrument muzical prețios și important a fost instalat aici grație angajamentului său și profesioniștilor competenți pe care i-a adus cu sine din Germania. De aceea, armonia muzicii de orgă va continua să mărturisească prezența părintelui printre noi. De asemenea, împărtășirea cu sângele lui Cristos ne va aminti pentru mult de timp de legătura Părintelui Karl cu Biserica noastră locală, întrucât deja de câțiva ani a oferit în dar diecezei noastre potirul său personal.
 
De aici, de pe aceste meleaguri răsăritene, se înalță spre tronul milostivirii cerești rugăciunea tuturor celor care l-au cunoscut, iubit și apreciat pe Părintele Karl Balkenhol, acest preot al lui Dumnezeu și mare prieten al Preasfințitului Anton Coșa și al Diecezei de Chișinău, cu speranța că și din lăcașurile veșniciei va continua să fie pentru noi un dascăl al credinței și un providențial profet al iubirii. În ziua înmormântării, în Catedrala din Chișinău va fi celebrată o liturghie cu Requiem pentru odihna veșnică a Părintelui Karl.

C. L.