Isus îi răspunde femeii din Samaria: „Dacă ai fi cunoscut darul lui Dumnezeu şi cine este acela care îţi spune: «Dă-mi să beau!», tu ai fi cerut de la el şi el ţi-ar fi dat apă vie! Cine va bea din apa pe care i-o voi da eu nu va înseta niciodată” (Ioan 4,5-42).
 
În această duminică a Postului, liturghia prezintă tema biblică a apei, care amintește de Botezul nostru.
 
În timpul Exodului (prima lectură), poporul Israel, obosit din călătoria în deșert, găsește puterea de a continua după ce a băut apa din stâncă. Femeia din Samaria (Evanghelia) de lângă fântâna cu apă îl întâlnește pe Isus și îl recunoaște ca Mesia, schimbându-și viața.
 
Astăzi, Dumnezeu face pentru noi aceeași ofertă care a făcut-o și pentru femeia din Samaria, prin Isus. De aceea, din inima credincioșilor noștri se ridică invocarea „Doamne, dă-misă beau!” . Aceasta este nevoia de a-L întâlni pe Dumnezeu, de a-l simți aproape de noi, de a-I asculta cuvântul și a ne lăsa ghidați de El.
 
Timpul Postului ne îndeamnă să-l întâmpinăm și să-L cunoaștem pe Isus, care spune femeii din Samaria: „Dacă ai fi cunoscut darul lui Dumnezeu”. Trebuie să simțim nevoia acestei cunoașteri, astfel încât întâlnirea cu Cristos, apa vie, să crească  în noi fidelitatea față de Dumnezeu, până când vom fi dispuși să ne lăsăm liniștiți și purificați de el.
 
Dimpotrivă, dacă nu ne potolim setea cu apa pe care ne-o dă Cristos, ne condamnăm să trăim în amărăciunea vieții de zi cu zi, unde există doar calcul, confort și interese. Prin urmare, cu curaj, să mergem la fântâna cu apă vie, să mergem și noi în întâmpinarea Domnului Isus! Prin urmare, cu încredere, să invocăm și noi: „Doamne, dă-mi această apă, ca să nu mai fiu însetat!”.
 
Mons. Cesare Lodeserto