La 2 februarie 2024, în Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, va fi celebrată și a XXVIII-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate, în care întreaga Biserică este chemată să amintească în rugăciune de toate persoanele consacrate care trăiesc în dieceze, precum și de tinerii care se află pe calea consacrării și de toți cei pe care Domnul îi cheamă la o vocație de consacrare specială. 
 
Într-un mesaj transmis pentru această zi specială de rugăciune, Papa Francisc a scris: „Cu toții împreună suntem membri ai Bisericii, iar Biserica este în misiune din prima zi, trimisă de Domnul Înviat, și va fi așa până la sfârșit, prin puterea Duhului său. Iar în poporul lui Dumnezeu, trimis să ducă Evanghelia la toți oamenii, voi, persoanele consacrate, aveți un rol special, care derivă din darul special pe care l-ați primit: un dar care conferă mărturiei voastre un caracter și o valoare deosebită, prin însuși faptul că sunteți dedicați în întregime lui Dumnezeu și Împărăției sale, în sărăcie, feciorie și ascultare”. 
 
Parohii diecezei, și în special cei care au darul prezenței unor călugări și călugărițe în comunitățile lor, au fost chemați să le reamintească credincioșilor despre valoarea vieții consacrate și să își exprime recunoștința pentru slujirea pe care o aduc Bisericii și oriunde își trăiesc carisma lor particulară. 
 
În prezent, în Dieceza de Chișinău sunt prezente două comunități călugărești masculine – salezienii și dehonienii –, care sunt implicați în special în păstorirea a opt parohii. Din punct de vedere numeric, sunt zece preoți și un călugăr. 
 
Comunitățile călugărești feminine, pe de altă parte, sunt în număr de opt, distribuite în zece comunități și cu un număr de 24 de călugărițe. 
 
„Călugării și călugărițele sunt un dar pentru dieceza noastră – a spus PS Anton Coșa – datorită carismelor lor diferite care îmbogățesc această comunitate eclezială. Sunt recunoscător pentru slujirea pe care o desfășoară, de la parohii la grădinițe, de la săraci la viața pastorală, precum și pentru prezența lor iubitoare și generoasă alături de persoanele în vârstă”. 
 
„Dorința mea – a continuat episcopul – este ca în acest nou an și alte comunități călugărești să vină în dieceza noastră”.

C. L.