ACIES-ul reprezintă întrunirea solemnă a tuturor legionarilor Mariei și, de obicei, are loc în ziua de 25 martie, în Solemnitatea Bunei Vestiri. Dar cum în acest an, ziua de 25 martie a fost Duminica Floriilor, solemnitatea în care ne amintit de vestirea arhanghelului a fost transferată pentru data de 9 aprilie, iar ACIES-ul pentru ziua de sâmbătă, 14 aprilie. Ca loc de întâlnire a fost aleasă Parohia „Sfânta Treime” din Tiraspol.

Adunați din diferite parohii ale Diecezei de Chișinău, până la începutul programului, legionarii au avut posibilitatea și bucuria de a se saluta unul pe altul cu „Cristos a înviat!”, împărtășind astfel bucuria sărbătorilor pascale, dar și de admira frumoasa biserică din Tiraspol. Startul întrunirii a fost dat la ora 11.00 prin rugăciunea Legiunii „tessera” și prin sfântul Rozariu. Sfânta Liturghie din Solemnitatea Bunei Vestiri a început la ora 11.30, fiind prezidată de păstorul diecezei, Preasfințitul Anton Coșa, înconjurat de preoții Decanatului de Transnistria.

După proclamarea lecturilor sfinte, parohul comunității din Tiraspol, Pr. Piotr Kuszman a rostit cuvântul de învățătură, în care a vorbit despre ajutorul imens pe care îl aduce Maria în viața fiecărui creștin, mulțumind apoi legionarilor pentru munca lor apostolică în parohiile proprii. După mărturisirea credinței prin Crez, toți legionarii s-au apropiat de stindardul Legiunii, pe care-l ținea Pr. Vladimir Beloconîi, asistentul spiritual al Legiunii, și fiecare și-a reînnoit promisiunile de membru, având mână dreaptă pe stindard.

Înainte de binecuvântarea finală, Preasfințitul Anton s-a adresat și el cu un cuvânt către legionarii Mariei, îndemnându-i spre un zel și mai mare în munca lor apostolică, menționând că această misiune trebuie începută întâi de toate în cercul propriei familii și a celor apropiați. Tot atunci, după ce i-a mulțumit Pr. Vladimir pentru munca pe care a depus-o pe parcursul anilor ca asistent spiritual, l-a numit în această funcție pe Pr. Andrei Oleinic, vicar în Parohia „Sfânta Marta” din Slobozia Rașcov.

După binecuvântarea finală, a urmat o agapă frățească, în timpul căreia legionarii au avut posibilitatea să-și împărtășească nu doar bucuria întâlnirii, ci și experiența apostolatului.

Ianina Dorohovscaia