În sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, comunitatea din Orhei adunată în frumoasa bisericuţă gotică din centrul oraşului, redată cultului cu 4 ani în urmă, a înălţat un cânt de laudă Patroanei sale cereşti, aceleia care zdrobind capul balaurului roşu, simbolizând comunismul, materialismul şi prigoana atee, a făcut posibilă renaşterea speranţei creştine pe plaiurile moldoveneşti, greu încercate în ultimii 60 de ani.

 

În fapt, Sărbătoarea a început cu o seară înainte, atunci când grupul 7 pelerini din Chişinău şi Stăuceni a ajuns în Orhei, după 3 zile de pelerinaj. Conduşi de pr. Krzystof Plonka de la Catedrală, pelerinii au ales un traseu de pelerinaj inedit: plecând din centrul capitalei, au trecut prin satele Stăuceni, Cricova şi Işnovăţ, unde au petrecut şi noaptea în corturi, pe malul unui mic iaz, au ajuns în vigilia sărbătorii la Orhei, celebrând Sf. Liturghie din ajun în cinstea Maicii Preacurate în biserica din Orhei. O probă de credinţă şi rugăciune desfăşurată pe parcursul a 60 de km.

 

În ziua de hram, la Sf. Liturghie principală au participat 60 de credincioşi din Orhei şi din alte parohii, preotul celebrant fiind chiar parohul comunităţii, pr. Klaus Kniffki, înconjurat de 7 preoţi, dintre care, pr. salezian Sergio Bergamin a ţinut o profundă omilie în cinstea Sf. Fecioară Maria. Sărbătoarea de hram s-a terminat cu o agapă frăţească la care au luat parte toţi cei prezenţi.