În perioada 30 septembrie - 3 octombrie 2008 s-au desfăşurat la Esztergom, în Ungaria, lucrările adunării plenare a preşedinţilor Conferinţelor episcopale din Europa, la care a luat parte şi PS Anton Coşa, episcop de Chişinău.

Printre subiectele celor 4 zile de reuniuni a fost alegerea noului secretar general, părintele portughez Duarte da Cumha, care succede Mons. Aldo Giordano pentru un mandat de 5 ani. De asemenea, au mai fost abordate tematici care privesc Biserica în societatea contemporană ca Biserica şi Mass Media, raporturile cu alte organisme continentale, apropiatul forum catolic - ortodox în ce priveşte familia, instituţiile europene şi procesul de unificare, dar şi teme de actualitate ca Bioetica (celulele stam), eutanazia sau dialogul cu Islamul.

Nu în ultimul rând, au fost analizate şi unele subiecte stringente ale Bisericii ca pastorala migranţilor, predarea religiei catolice în şcolile di Europa sau pastorala vocaţională. Joi, 2 octombrie episcopii s-au întâlnit cu preşedintele Republicii Ungaria, László Sólyom.