La finalul exercițiilor spirituale pentru clerul Diecezei de Chișinău, care au avut loc în perioada 15-19 noiembrie, a fost convocat și tradiționala adunare a întregului cler al Bisericii noastre locale.
 
Întâlnirea a fost începută de mesajul de introducere al episcopului Anton Coșa, care a reamintit, având ca referință drumul sinodal, care tocmai a început, neceseitatea de a fi uniți.
 
„A fi împreună sau a fi una: iată scopul pe care ar trebui să ne anime tot mai mult în această perioadă sinodală, pentru că, așa cum amintește și Documentul pregătitor pentru Sinod, „«A merge împreună» este ceea ce realizează și manifestă mai mult natura Bisericii ca popor al lui Dumnezeu pelerin și misionar” (nr. 2). Iar alegerea Papei Francisc de a-i implica și pe laici în acest proces de a merge împreună spre Sinod este unul providențial; și nu putem fi decât bucuroși că noi, ca Biserică locală, avem drept program pastoral și această implicare a laicilor în procesul de reînnoire și convertire a comunităților noastre. Or, realitatea este aceasta: nu putem avea o Biserică reînnoită și o Biserică misionară dacă întregul popor credincios, „de la episcopi și până la ultimii credincioși laici”, în virtutea ungerii lor baptismale (cf. LG 12), nu va fi implicat și responsabilizat în acest proces cu adevărat anevoios, dar necesar”.
 
Ulterior, a luat vicarul general, Mons. Cesare Lodeserto, care a prezentat noul plan pastoral și a dat indicații parohilor privind obiectivele pe care parohiile trebuie să și le pună în elaborarea programului lor pastoral. De asemenea, a fost important să punem în paralel drumul pastoral al diecezei și drumul sinodal. Ambele căi se întâlnesc în calitate de obiective.
 
Apoi au luat cuvântul preoți, care și-au prezentat experiențele parohiale, reușitele și dificultățile, dar totuși cu dorința de a merge mai departe și de a-i implica tot mai mult pe laici, cărora li se cere un angajament și o responsabilitate mai mare.
 
După pauză, Mons. Cesare Lodeserto a tratat și alte subiecte, precum procesul sinodal, problema abuzului asupra minorilor, schimbările din calendarul liturgic. Ulterior, preoții au pus câteva întrebări pe teme administrative, și au primit răspunsuri au fost date de economul diecezan, prezent la ședință.
 
Adunarea a fost un moment de comuniune și împărtășire, unde schimbul de experiență a ajutat la dezvoltarea unei mai mari conștiințe de a fi o Biserică în mișcare, în ciuda dificultăților unei perioade dificile.
 
Episcopul a încheiat întâlnirea, îndemnând la rugăciune și la o mai mare împărtășire,  în perspectiva schimbărilor care vor avea loc în dieceză în viitor.
 
În după-amiaza zilei a avut loc un moment de formare pe tema administrării parohiilor, la care au participat parohii ce au lipsit de la cursul desfășurat anterior.

C. L.