Lucrările adunării continentale a Sinodului continuă la Praga, unde sunt prezenți 190 de delegați din toate comunitățile ecleziale din Europa, trăind metoda sinodală de ascultare și dialog.
 
Mons. Cesare Lodeserto, delegat diecezan pentru Sinod, a prezentat documentul pregătit de Biserica din Moldova. 
 
Mons. Cesare Lodeserto a prezentat „drumul sinodal” în Biserica noastră locală și mai ales angajamentul pentru implementarea „metodei sinodale”, ca abordare corectă a fiecărei întâlniri ecleziale și a implementării planurilor pastorale locale.
 
„Metoda sinodală, despre care știm că se bazează pe dialog și ascultare, este în prezent pentru noi un instrument de comunicare și un stil de comuniune care ne permite să construim noi căi de viață eclezială luminate de cunoașterea reciprocă”.
 
Mons. lodeserto a vorbit apoi despre importanța cunoașterii reciproce: „Credem că acesta poate fi un moment important în realitatea noastră eclezială, înainte de a trece la comuniune, participare și misiune”.
 
Un alt subiect important amintit a fost cel al realităților ecleziale care sunt în minoritate și care riscă, din diferite motive, în primul din cauza sărăciei și fenomenului migrației, să dispară și să fie întreruptă transmiterea tradiției de credință.
 
„Statutul de minoritate atrage în primul rând atenția asupra celor care rămân și care, pe măsură ce îmbătrânesc, își văd comunitatea dispărând treptat. În al doilea rând, atenția trebuie îndreptată către catolicii care migrează, experimentând dificultatea de a se înrădăcina în alte teritorii, care nu sunt întotdeauna primitoare, chiar dacă sunt catolice”.
 
Mons. Lodeserto a reamintit apoi prioritatea unei evanghelizări în stil misionar, care pornește din interiorul realităților ecleziale ce au nevoie de o „convertire pastorală”, implică conștiința celor apropiați și celor îndepărtați fără a se teme de dialog și de întâlnire, și depășește toate distanțele și diferențele”.

C. L.