În seara zilei de 2 aprilie 2005, Ioan Paul al II-lea a trecut în casa Tatălui. Fiu al Poloniei și cetățean al lumii de când a devenit cel de-al 264-lea succesor al sfântului Petru. Karol Wojtyła, după mai mulți ani de boală și o adevărată agonie care în ultimele zile i-a luat capacitatea de a vorbi și respira, a spus, așa cum au relatat mai târziu cei care au fost lângă el în acel moment: „Lăsați-mă să mă întorc în casa Tatălui”.
 
Personalitatea sa a depășit multe bariere. A scris 14 enciclice, a proclamat 482 de sfinți și a călătorit peste un milion de kilometri cu avionul, efectuând 104 vizite apostolice și 146 vizite pastorale.
 
În 2005, Roma a fost invadată de un pelerinaj spontan pentru a-l saluta pe cel pe care toată lumea îl aclama deja „sfânt imediat”. Pelerinii au așteptat peste zece ore pentru o rugăciune de câteva secunde în Bazilică. Și apoi, ceremonia funerară cu participarea celor mai importanți șefi de stat din acel moment.
 
A fost un protagonist al timpului său și titlurile primelor pagini ale ziarelor din acele zile au demonstrat-o. În afară de primele pagini ale ziarelor catolice din întreaga lume (începând cu L'Osservatore Romano și Avvenire), întreaga presă a dedicat un spațiu amplu evenimentului morții papei, dar cea mai mare surpriză a venit din China comunistă. La înmormântarea lui Ioan Paul al II-lea (pe care mulți au numit-o cea mai mare înmormântare din istorie) nu au participat reprezentanți ai guvernului de la Beijing, dar printre publicațiile care au relatat evenimentul a fost și South China Morning Post. În ceea ce privește Rusia, știrea a fost inclusă și pe primele pagini ale publicației The Moscow Times. De asemenea, nici ziarele israeliene nu au trecut sub tăcere evenimentul.
 
Amintirea lui trăiește în inimile tuturor celor care l-au iubit, ascultat și urmat. De asemenea, sfântul papă își are locul și în inimile credincioșilor Bisericii din Moldova, care pot contempla monumentul său din fața Catedralei „Providența Divină” din Chișinău.
 
„Am fost consacrat episcop de Ioan Paul al II-lea – a spus episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa – și îi port amintirea în inimă. Din acest motiv nu numai că am vrut ca imaginea lui să fie în curtea catedralei, ci am și înființat o fundație în numele său care activează în Moldova. Preoții polonezi îl venerează, iar unul din preoți locali îi este recunoscător Papei Ioan Paul al II-lea pentru că l-a condus pe calea convertirii, a îmbrățișării catolicismul și dăruirii de sine lui Dumnezeu. Acestea sunt darurile sfântului papă, căruia îi încredințăm întotdeauna această Dieceză pe care a înființat-o”.

C. L.

Foto: Arhivă