În zilele de 14 şi 15 noiembrie 2014, în Parohia „Providenţa Divină” din Chişinău, s-a desfăşurat al III-lea Seminar pentru organiştii parohiali din Moldova. Acest seminar a fost organizat de Comisia liturgică, sub înaltul patronaj al episcopului de Chişinău, PS Anton Coşa. Seminarul a fost coordonat de Reghina Nadcrenicinaia, organista şi directorul muzical al Parohiei „Providenţa Divină” din Chişinău, membru al Comisiei liturgice. La seminar au participat organişti din următoarele localităţi: Sloboda-Raşcov, Râbniţa, Bender, Tiraspol, Bălţi, Orhei şi Chişinău.
Scopul acestui seminar – ajuns la a treia ediţie – este de a oferi parohiilor Diecezei de Chişinău organişti de înaltă calificare. Nivelul de pregătire al organiştilor participanţi fiind diferit, a fost nevoie de a organiza astfel lucrările, încât seminarul să fie de folos şi organiştilor care au absolvit şcoala de muzică, şi celor cu studii superioare în domeniu.
La astfel de seminare, participanţii:
– conştientizează rolul, importanţa şi obligaţiile slujirii lor de organişti în biserică;
– capătă cunoştinţe teoretice (liturgice şi teologice) şi aptitudini practice (orga în celebrările liturgice, psalmodia, lucrul cu corul);
– îşi îmbogăţesc repertoriul muzical;
– dezvoltă idei muzicale;
– sunt însufleţiţi pentru continuarea muncii în propriile parohii.
Seminarul din acest an – cu tema „Armonizarea cântărilor din colecţia „Воспойте Господу”. Advent şi Crăciun” – a început cu o rugăciune comună, în Catedrala „Providenţa Divină”, condusă de episcopul Anton Coşa. Pentru prima dată, a fost recitată rugăciunea organistului, compusă de sora Iustina din or. Bender, iar episcopul a binecuvântat icoanele cu chipul sfintei Cecilia, patroana muzicanţilor, pe care a primit-o în dar fiecare participant.
Programul seminarului a fost destul de intensiv şi bogat. El a inclus atât teorie, cât şi, în cea mai mare parte, practică. A fost pregătit şi un referat despre teoria muzicală şi armonizarea de bază, iar, cu ajutorul Pr. Vasili Cohanovschi, au fost învăţate toate dialogurile preot-credincioşi din cadrul sfintei liturghii după noul Liturghier. Fiecare participant a avut de pregătit şi o temă pentru acasă: două cântări – una pentru Advent şi una pentru Crăciun –, pe care trebuiau să le armonizeze şi să le prezinte la seminar. Lucrările seminarului au fost orientate spre aceea ca, întorcându-se în parohiile proprii, participanţii să poată imediat să pună în act cunoştinţele şi abilităţile învăţate la seminar.
Studiul asupra cântărilor din colecţia „Воспойте Господу” le-a permis participanţilor să lărgească repertoriul pentru timpurile Adventului şi Crăciunului. De asemenea, a fost învăţată şi câte o melodie adaptată acestor timpuri liturgice pentru psalmii responsoriali.
Un accent deosebit a fost pus pe dialog: învăţarea şi punerea în practică a cunoştinţelor. De aceea, la acest seminar, participanţii au cântat mult la orgă, au discutat, au analizat. De asemenea, au primit şi multe partituri pentru a fi folosite în Timpul de peste an.
Fructificând fiecare clipă, în timpul meselor erau analizate diferite teme care nu cereau prezenţa unui instrument muzical, şi anume: situaţia corurilor (sau a grupurilor de cântăreţi), rezultatele ediţiei a doua a seminarului (2013), nivelul şi starea instrumentelor muzicale din parohii, organizarea concertului de Crăciun din 27 decembrie 2014 în oraşul Rîbniţa etc.
„Tradiţia muzicală a Bisericii universale constituie o comoară de o valoare inestimabilă şi ea are întâietate asupra altor expresii ale artei” (Sacrosanctum Concilium, 112). Este important de a conştientiza că tânăra noastră Biserică din Moldova este parte a Bisericii universale. Comoara muzicală a tradiţiei catolice este foarte bogată, fiind o forţă vie atât în istoria Bisericii, cât şi în istoria muzicii mondiale. De aceea, este nevoie de a o cunoaşte, de a o asculta, de a o studia.
Aducem mulţumiti voluntarilor Parohiei „Providenţa Divină” pentru pregătirea meselor oferite participanţilor şi atmosfera plăcută pe care au creat-o; lui Veaceslav Grabovschi pentru ajutorul necondiţionat oferit prin scrierea la computer a partiturilor; Fondului „Renovabis” pentru susţinerea financiară acordată, fără de care nu ar fi fost posibilă organizarea seminarului; şi, nu în ultimul rând, episcopului nostru Anton Coşa pentru sprijinul şi ajutorul acordat în dezvoltarea muzicii religioase în Dieceza de Chişinău.
Regina Nadcrenicinaia
Impresii
Замечательный семинар! Возникает стремление развиваться и еще более глубже и духовнее переживать мессу и помогать в этом, через свое служению, народу (Наталья Синявская, г. Тирасполь).
Как и в прошлом году, почерпнула для себя много интересного, нового и полезного. Вдохновилась на совершенствование своей игры, на разучивание новых произведений. Огромная благодарность организаторам! (Олеся Гурская, г. Бельцы)
Mi-a plăcut informația despre răspunsuri, armonie, Missale Novum şi unele cântece distribuite, melodiile pentru psalmi (Victoria Ţurcan, Chişinău).