Interviu cu Pr. Hans Bock, paroh de Schierling

Am înţeles că nu sunteţi prima oară în Moldova, totuşi am dori să vă prezentaţi puţin!
M-am născut în 1937 în apropiere de Regensburg (în sud-estul Germaniei, n. red.). Am învăţat comerţul industrial şi abia la vârsta de 35 de ani am fost sfinţit preot.Din cei 33 de ani de preoţie am lucrat timp de 25 de ani ca paroh de Schierling care are cca. 4500 de catolici. 20% până la 25% din ei frecventează regulat Sf. Liturghia duminicală.În parohie sunt mulţi voluntari care mă sprijină. Pot spune că parohia noastră este deschisă grijilor şi nevoilor lumii de astăzi. De 15 ani sunt decan într-un decanat la care aparţin 19 parohii.

Cum aţi intrat în contact cu Biserica noastră din Moldova?
În anul 2000 am făcut cunoştinţă cu Episcopul Dvs. în concediul pe care l-am petrecut în Tirol-Austria. Am fost găzduiţi în acelaşi han (pensiune). In acest timp mi-a povestit multe despre sarcinile şi planurile sale, iar, în mod deosebit despre iubirea sa pentru oamenii din Moldova. Încă în acelaşi an, la invitaţia sa, am venit în Moldova, împreună cu preşedintele Consiliului nostru parohial. Pe atunci am experimentat soarta şi necazurile oamenilor despre care am auzit până atunci doar din mass-media. Si atunci am fost foarte impresionaţi de multe persoane pe care le-am întâlnit. În ciuda situaţiilor lor grele priveau plini de speranţă spre viitor. Am văzut aici o Biserică tânără şi dinamică.

Aţi vizitat mai multe dintre comunităţile noastre. Cum vi se pare Biserica din Moldova?
În aceste zile am făcut mai multe vizite la instituţii , de exemplu la proiectul „Regina Pacis” pentru copii străzii, la căminul copiilor „Concordia” şi la marele Centrul social-pastoral din Chişinău. Am fost în Transnistria vizitând comunităţile catolice din Bender, Tiraspol şi Râbniţa. Am văzut şi Bălţi, Creţoaia, Grigorăuca şi Stârcea. Ne-am dat seama de faptul că în ultimii trei ani au luat naştere multe activităţi pastorale şi sociale. Mai cu seamă ne-au impresionat foarte eforturile deosebite pentru construcţiile de biserici. Cu mare respect şi deosebită stimă privim la preoţii care, cu curaj şi încredere în Dumnezeu reuşesc în condiţii grele să facă lucruri mari atât în domeniul carităţii cât şi al slujirii pastorale.
Am avut parte să văd aici în Moldova o Biserică vie! Aceasta am observat-o la preoţi, la multe surori tinere şi la tinerii cu care am intrat in contact.
Implor pentru episcopul Dvs., toţi preoţii, lucrătorii pastorali şi sociali precum şi pentru toţi credincioşii angajaţi şi în continuare mult curaj, bucurie şi pentru întreaga Dvs. misiune binecuvântarea lui Dumnezeu.