A venit momentul să ne pregătim de sărbătoarea Nașterii Domnului în familie și trebuie să ne grăbim pentru că aceasta se apropie și totul trebuie să fie gata. După cum a spus Papa Francisc, „o modalitate simplă, dar eficientă de a te pregăti este amenajarea ieslei. Într-adevăr, scena nașterii este ca o evanghelie vie. Duceți evanghelia în locurile în care locuiți: în case, școli, locuri de muncă și locuri de întâlnire, spitale și case de bătrâni, închisori și piețe. Și acolo unde suntem, aceasta ne amintește de un lucru esențial: că Dumnezeu nu a rămas nevăzut în cer, ci a venit pe pământ, s-a făcut om, copil. Amenajarea ieslei înseamnă celebrarea apropierii lui Dumnezeu”.
 
Este important să înțelegem valoarea ieslei, care nu este doar o tradiție de respectat, ci și o modalitate de a da o față Crăciunului, care relatează despre ce s-a întâmplat istoric în momentul nașterii lui Isus. Într-adevăr, ieslea este alcătuită din multe figuri, de la Sfânta Familie până la păstori, de la magii veniți de la Răsărit până la oamenii de rând, dar fiecare are un rol în istoria mântuirii. Papa Francisc a spus: „Din iesle putem înțelege în sfârșit o învățătură despre însuși sensul vieții. Vedem scene zilnice: păstori cu oi, fierari care prelucrează metalul, morari care fac pâine; uneori se inserează peisaje și situații specifice anumitor regiuni. Așa este, pentru că ieslea ne amintește că Isus vine în viața noastră concretă”.
 
Mai mult, a amenaja o iesle acasă înseamnă a te opri în fața acestei mici lucrări și a o contempla, totodată rugându-te și reflectând asupra prezenței lui Dumnezeu printre oameni. Papa Francisc a reamintit despre „importanța de a ne opri. Pentru că numai atunci când știm să ne reculegem putem primi ceea ce contează în viață. Numai dacă lăsăm zgomotul lumii în afara casei ne deschidem spre ascultarea lui Dumnezeu, care vorbește în tăcere”.
 
Înțelegem, așadar, cât de important este să amenajăm acasă o mică iesle, „pentru că este amintirea că Dumnezeu a venit la noi, s-a născut din noi, ne însoțește în viață, este un om ca noi, s-a făcut om ca noi”. Când amenajăm scena nașterii Domnului acasă este ca și cum am deschide ușa și am spune: Isuse, intră!

C. L.