În perioda 16- 19 august Dieceza noastră l-a avut ca oaspete pe dl. Declan C. Murphy, Director al Oficiului pentru Bisericile din Centrul şi Estul Europei, din cadrul Conferinţei Episcopilor din Statele Unite. Este cunoscut interesul constant al acestei structuri din cadrul Conferinţei episcopale americane pentru susţinerea Bisericilor din Est şi în mod particular a diferitelor proiecte implementate în Dieceza de Chişinău, începând de la proiecte de consolidare a structurilor diecezane, până la proiecte care privesc susţinerea activităţilor social-pastorale.  

Vizita domnului Murphy în Moldova se înscrie în programul unor noi perspective de colaborare şi susţinere a Bisericilor din Est. În cele trei zile, oaspetele a dorit astfel să cunoască întregul puls al activităţii Bisericii Catolice din Moldova, vizitând realităţi sociale şi pastorale de pe întreg cuprinsul Diecezei de Chişinău. Am profitat de câteva momente libere din program, pentru a-i adresa câteva întrebări.

* * *

Dle Murpy, vizita Dvs în Dieceza de Chişinău a fost destul de scurtă dar foarte intensă..

Da, de fapt, vizita mea a avut trei obiective: să văd şi să înţeleg situaţia reală a Bisericii Catolice din Moldova, să caut posibilităţi de dezvoltare a proiectelor deja începute aici şi în acelaşi timp pentru a discuta asupra unor noi modalităţi de cum am putea ajuta.

Ce Biserici din Europa de Est aţi mai vizitat sau urmează să le vedeţi?

Deocamdată am putut deja vizita Albania, Armenia, Georgia, Cehia şi Moldova, şi mai urmează să văd Rusia, Ukraina, Belarusia şi România.

Cum se vede Biserica Catolică din R. Moldova în comparaţie cu alte ţări?

Moldova are o poziţie geografică critică, aflându-se între Ucraina şi Uniunea Europeană, este o locaţie strategică. Ce am putut experimenta şi vedea pe parcursul vizitei mele scurte este faptul că, în ciuda dificultăţilor şi problemelor pe care le are ţara dumneavoastră, Biserica Catolică a fost restaurată şi consolidată. Se vede că a făcut un mare progres faţă de perioada comunistă. Mai ales are resurse umane calificate.

Cum vedeţi perspectivele de viitor ale colaborării cu Dieceza de Chişinău şi ale activităţii sale social-pastorale?

 Cred că trebuie consolidată şi dusă la sfârşit etapa lucrărilor de construire a infrastructurii iar al doilea mare pas evanghelizarea şi animarea vieţii parohiale. De asemenea, aş vrea să accentuez importanţa Educaţiei copiilor şi adulţilor, dezvoltarea abilităţilor practice, încurajarea vocaţiilor pe care le au, pentru a restabili valorile fundamentale creştine.

Multumim.