Consiliul Conferințelor Episcopale ale Europei (CCEE) a fost înființat la 25 martie 1971 și reunește reprezentanții Bisericii Catolice din „patruzeci și cinci” de țări de pe continentul european. De fapt, este alcătuit din treizeci și nouă de membri, dintre care treizeci și trei sunt Conferințe episcopale naționale, la care se adaugă arhidiecezele de Luxemburg, Principatul Monaco, Arhidieceza Maronită de Cipru și Dieceza de Chișinău (Moldova), Dieceza de Mukachevo și Administratura Apostolică din Estonia.
CCEE a fost înființat pentru a „promova întâlnirea conferințelor episcopale, cunoașterea reciprocă, schimbul de experiențe, o nouă vestire a lui Cristos, îngrijirea pastorală”. Consiliul ne îndeamnă apoi să privim diversele provocări care așteaptă Biserica din Europa în viitorul apropiat, începând cu o recuperare justă după această pandemie. De asemenea, afirmă necesitatea de a „acorda atenție dialogului dintre toate religiile ca bază pentru construirea unei lumi frățești, precum și un angajament urgent față de creație, a cărei custozi suntem. Acestea sunt provocări asupra cărora Papa Francisc atrage atenția și oferă indicații”.
„Moldova face parte, de asemenea, din acest context eclezial foarte important – a spus episcopul de Chișinău,PS Anton Coșa – și, într-adevăr, Mons. Cesare Lodeserto, vicarul general al diecezei, este întotdeauna prezent la diferitele întâlniri anuale, în timp ce și eu personal particip la altele. Este cu siguranță un important organism eclezial european, la fel ca și participarea Moldovei la toate întâlnirile, în cadrul cărora sunt discutate problemele cu care se confruntă Bisericile locale din Europa și sunt împărtășite experiențele membrilor”.
Cea de-a 50-a aniversare a CCEE va fi sărbătorită la Roma, în luna septembrie, cu Adunarea Episcopilor Președinți ai diferitelor conferințe episcopale din Europa, în prezența Sfântului Părinte Francisc.
C. L.