În fiecare an, Sfântul Scaun și Departamentul pentru Relații Ecleziastice Externe al Patriarhiei Moscovei sărbătoresc aniversarea întâlnirii istorice dintre Papa Francisc și Patriarhul Chiril, care a avut loc la Havana, Cuba, la 12 februarie 2016.
 
În acest an, pentru a celebra cea de-a șasea aniversare a întâlnirii, a fost organizată o masă rotundă, la 12 februarie, pe tema: „Rolul sanctuarelor și al pelerinajelor în dialogul ortodox-catolic”.
 
Din partea catolică, au luat cuvântul cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și Mons. Patrick Chauvet, rectorul-arhiereu al Catedralei Notre-Dame din Paris, iar din partea ortodoxă rusă, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului pentru Relații Ecleziastice Externe al Patriarhiei Moscovei, și mitropolitul Antonii, exarh al Europei Occidentale al Patriarhiei Moscovei (cu sediul la Paris).
 
În cadrul unui pelerinaj comun, cele două delegații au decis să venereze împreună relicva Sfintei Coroane de Spini, adusă special pentru această ocazie de la Muzeul Luvru, unde a fost păstrată de la incendierea Catedralei Notre-Dame.
 
În discursul său, cardinalul Koch și-a exprimat dorința „ca pelerinajul nostru comun la Sfânta Coroană de spini să ne reaprindă speranța de a primi, la sfârșitul pelerinajului nostru pământesc, această coroană a vieții promisă celor care îl iubesc pe Dumnezeu. Fie ca aceasta să ne întărească convingerea că, pe măsură ce ne apropiem de Cristos, ne vom apropia și noi unii de alții, susținuți de rugăciunile tuturor sfinților și martirilor Bisericilor noastre, care sunt deja uniți prin suferința lor în numele lui Cristos și care poartă și ei cununa dreptății (2Tim 4,8)”.
 
Mitropolitul Ilarion a spus: „Fiind una dintre principalele relicve ale patimii lui Cristos, coroana ne îndreaptă privirea spirituală spre suferința Mântuitorului lumii. Amintindu-ne de scuipările și biciuirile, de haina falsă pe care Cristos a fost obligat să o poarte și de coroana de spini, acceptată pentru mântuirea noastră, suntem chemați să ne rugăm pentru numeroșii membri ai Trupului lui Cristos, care este Biserica, care suferă astăzi în diferite părți ale lumii”.

C. L.