Sâmbătă, 24 mai, biserica-catedrala din Chisinău s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare. Aniversarul de 165 de ani de la consacrare a fost marcat în această zi de sfinţirea altarului în cadrul unei Sf. Liturghii solemne, la care au participat alături de episcopul de Chisinau, PS Anton Coşa, episcopul de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcopul auxiliar de Iaşi, PS Aurel Percă, episcopul de Tbilisi (Georgia), PS Giuseppe Pasotto precum şi mulţi preoţi, binefăcători şi reprezentanţi ai corpului diplomatic.

Istoria catedralei de Chişinău începe astfel: la 31 martie 1839 ţarul Nicolae I a permis catolicilor din Chişinău construirea unei biserici parohiale, pentru construirea căreia a acordat cu titlu nerambursabil un ajutor de 10000 ruble. Piatra de temelie a fost aşezată la 15 mai 1840, la 18 iunie 1841 zidirea bisericii a fost terminată, iar finisarea anul următor.

Pentru construirea bisericii au fost cheltuite peste 40000 ruble. Biserica a fost sfinţită la 6 mai 1843, fiind dedicată Providenţei Divine, iar consacrarea ei a avut loc mai târziu, fiind celebrată de către episcopul de Tiraspol, Josef Kessler, la 22 mai 1908. În anii grei regim ateist biserica a fost închisă, desacralizată şi destinată unor activităţi profane coordonate de autorităţile comuniste. După recuperarea ei în 1989, catedrala necesita reparaţii capitale care au început în 2002.