Cu o sfântă Liturghie și laude aduse bunului Dumnezeu, Excelența Sa Peter Canisius von Canisius, ambasadorul Ordinului Suveran de Malta în Republica Moldova, și soția sa, doamna Birgit Kertess von Canisius, au dorit să trăiască bucuria împlinirii unui deceniu de activitate a cantinei sociale deschise în cadrul Fundației „Casa Providenței” alături de episcopul Anton Coșa, preoții, persoanele consacrate, laicii și bătrânii beneficiari ai acestei opere de caritate.
 
PS Anton, care a prezidat sfânta Liturghie, le-a amintit tuturor celor prezenți motivul pentru care se află împreună în această zi: „Iată că de zece ani, aici, în „Casa Providenței”, este în desfășurare un frumos și benefic proiect în favoarea celor mai mici frați ai lui Isus, inițiat și susținut de către Ambasada Ordinului Suveran de Malta în Republica Moldova în persoana Excelenței Sale Peter Canisius von Canisius, împreună cu soția sa, doamna Birgit, și realizat în colaborare cu „Casa Providenței” a Diecezei de Chișinău”.
 
Episcopul a ținut să ofere și o motivație spirituală: „Zece ani în care Isus cel flămând și însetat găsește aici un prânz cald, un pahar cu apă, căldură și atenție, dar mai ales iubirea Providenței divine. Zece ani în care mâna și inima acestor binefăcători a fost deschisă la nevoile fraților noștri săraci. Zece ani în care Isus le repetă: Tot ceea ce faceți unuia dintre frații mei cei mai mici, mie îmi faceți”.
 
Excelența Sa Peter Canisius von Canisiuse și doamna Birgit au participat cu bucurie la celebrare, alături de doamna Elena Ajder, directorul Fundației „Casei Providenței”, care lucrează cu atenție și generozitate pentru cea mai bună realizare a acestui proiect de colaborare cu Ordinul Suveran de Malta, datorită căruia peste 50 de bătrâni nevoiași primesc în fiecare zi un prânz cald.
 
La liturghie au participat voluntari, prieteni și toți cei care colaborează în diferite moduri la proiectul cantinei sociale. 
 
După cum a amintit episcopul, acest eveniment liturgic a fost și un prilej de a le mulțumi tuturor și de a ne ruga pentru toți: „Am voit astăzi să ne unim glasurile în rugăciune și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru inima și mâna deschisă a acestor binefăcători, rugându-l să-i copleșească cu harurile sale și să-i răsplătească așa cum știe el mai bine: numindu-i binecuvântați și pregătindu-le un loc la dreapta sa. Să le mulțumim și acestor binefăcători, încredințându-i că răsplata și cea mai bună recunoștință pe care le-o putem oferi este rugăciunea noastră. De asemenea, să le mulțumim și celor care muncesc pentru ca acest proiect atât de necesar să se desfășoare cât mai bine, de la director și coordonator, la bucătari, personal auxiliar, voluntari etc. Ne rugăm și pentru beneficiarii acestui proiect, pentru ca să poată găsi aici nu doar hrana materială, ci și hrana spirituală, iubirea și căldura de care au atâta nevoie. Și fie, ca, prin milostivirea și bunătatea lui Dumnezeu, acest proiect să aibă încă mulți ani de viață”.
 
Făcând referire la cuvintele din Scriptură, episcopul a amintit că „fiecare dintre noi poate fi mâna cu care Dumnezeu îi hrănește pe cei flămânzi, dă de băut celor însetați, îi îmbracă pe cei goi, îi primește pe cei străini, îi mângâie și îi alină pe cei bolnavi și închiși. Să-i cerem harul nu doar să putem fi această mână, dar chiar și să fim, așa cum a fost Isus însuși și așa cum sunt mulți oameni din această lume”.
 
Cu aceeași simplitate, după liturghie, ambasadorul, soția sa și episcopul s-au întâlnit cu bătrânii. Bătrânii beneficiari și-au exprimat recunoștința, ar Excelența Sa Peter Canisius von Canisius a fost profund emoționat de cuvintele lor, exprimându-și marea bucurie că timp de zece ani au putut fi asigurat resursele necesare pentru ajutorarea acestora.
 
Un moment de convivialitate fraternă a încheiat sărbătoarea, cu exprimarea dorinței de a continua acest parcurs de autentică caritate.

C. L.