„Toţi credincioşii cu adevărat căiţi, excluzând orice alipire de păcat, şi mişcaţi de spirit de caritate şi care, în decursul Anului Sfânt, purificaţi prin sacramentul Pocăinţei şi întăriţi de Sfânta Împărtăşanie, se vor ruga după intenţiile Suveranului Pontif, din comoara Bisericii vor putea obţine indulgenţa foarte deplină, iertarea păcatelor lor, care poate să fie aplicată sufletelor din purgator în formă de ajutor”. 
 
Iată ce citim în normele pentru acordarea indulgenței plenare în Anul Jubiliar 2025, publicate de Penitențiaria Apostolică. Credincioșii vor putea obține indulgența jubiliară acordată de Papă „dacă vor întreprinde un pelerinaj pios spre orice loc sacru jubiliar, acolo participând cu evlavie la Sfânta Liturghie, la o Liturghie rituală pentru conferirea sacramentelor iniţierii creştine sau Ungerea Bolnavilor; la celebrarea cuvântului lui Dumnezeu; la Liturgia Orelor (oficiul lecturilor, laude, vespere); la Via Crucis; la Rozariul marian; la imnul Akathistos; la o celebrare penitenţială, care să se termine cu spovezile individuale ale celor prezenţi, aşa cum este stabilit în Ritualul Pocăinţei”.
 
La Roma, indulgența jubiliară poate fi obținută dacă se merge la cel puțin una dintre cele patru bazilici papale majore: „Sfântul Petru” în Vatican, „Preasfântul Mântuitor” în Lateran, „Santa Maria Maggiore”, „Sfântul Paul din afara zidurilor”.
 
În timpul Jubileului ordinar 2025, indulgența poate fi obținută și prin „faptele de milostenie trupească: a da de mâncare celor înfometaţi, a da de băut celor însetaţi, a îmbrăca pe cei goi, a primi pe străini, a asista pe bolnavi, a vizita pe cei închişi, a îngropa pe cei morţi” și „faptele de milostenie spirituală: a sfătui pe cei îndoielnici, a învăţa pe neştiutori, a avertiza pe păcătoşi, a mângâia pe cei mâhniţi, a ierta ofensele, a suporta cu răbdare persoanele deranjante, a-l ruga pe Dumnezeu pentru vii şi pentru morţi”. 
 
În mod similar, credincioșii pot obține indulgența jubiliară - chiar și zilnic - „dacă vor merge să viziteze pentru un timp corespunzător pe fraţii care se află în necesitate sau dificultate (bolnavi, deţinuţi, bătrâni aflaţi în singurătate, persoane cu dizabilități)”.  
 
În pofida regulii conform căreia se poate acorda o singură Indulgență plenară pe zi, „credincioşii care vor fi făcut actul de caritate în favoarea sufletelor din purgator, dacă se vor apropia legitim de sacramentul Împărtăşaniei a doua oară în aceeaşi zi, vor putea obţine de două ori în aceeaşi zi Indulgenţa plenară, aplicabilă numai răposaţilor”. 
 
Potrivit normelor Penitențiariei, indulgența plenară jubiliară poate fi obținută „abţinându-se, în spirit de pocăinţă, cel puţin în timpul unei zile de la distrageri nesemnificative (reale, dar şi virtuale, induse de exemplu de mass-media şi de social network) şi de consumuri superflue”. 
 
Indulgența jubiliară se acordă, de asemenea, prin practicarea abstinenței tradiționale în ziua de vineri, precum și „donând o sumă proporţionată de bani săracilor; susţinând opere cu caracter religios sau social”. 
 
În fine, Penitențiarul îi îndeamnă pe toți preoții să ofere credincioșilor „cu disponibilitate şi dăruire generoasă de sine cea mai amplă posibilitate” de acces la Sacramentul Reconcilierii, cu posibilitatea de a se mărturisi și în timpul Liturghiei.

C. L.

Sursa foto: Vatican News