Ce este Anul Jubiliar!

Deja de câteva zile se vorbește despre acest an jubiliar, mai ales după deschiderea „Porții Sfinte” de către Papa Francisc la Bazilica „Sfântul Petru”. Preoții din parohii au dat informații, dar mulți credincioși încă nu înțeleg ce înseamnă acest timp și ce importanță are pentru viața lor personală.

Anul Jubiliar este un „an sfânt” pentru că este un timp special în care credincioșii sunt chemați să trăiască o experiență concretă a milostivirii lui Dumnezeu. Și este un an care se repetă la fiecare 25 de ani, precedentul Jubileu fiind celebrat în anul 2000 cu Sfântul Ioan Paul al II-lea, iar actualul cu Papa Francisc.

De-a lungul timpului, s-a schimbat și modul de celebrare a acestui an: inițial coincidea cu vizitarea bazilicilor romane ale Sfântului Petru și Sfântului Paul, apoi cu pelerinajul, ulterior adăugându-se și alte semne, cum ar fi Poarta Sfântă.

Participarea la Anul Sfânt produce beneficiul spiritual al indulgenței plenare.

Ce este important în anul jubiliar?

Jubileul ne cere să pornim pe un drum, și un semn important este pelerinajul.  Pelerinajul este o experiență de convertire, de schimbare a propriei existențe pentru a o reorienta spre sfințenia lui Dumnezeu. Pelerinajul este în primul rând o experiență a vieții interioare: ridică-te și mergi. Pelerinajul este, de asemenea, o experiență reală, prin care credinciosul, în cursul acestui „An Sfânt”, își propune fizic să meargă la biserica jubiliară, adică la acea biserică care îi permite, prin vizitarea ei, să dobândească beneficiile spirituale. Sunt cei care pornesc și călătoresc la Roma, inima creștinismului, pentru a vizita bazilicile romane și a trece prin „Poarta Sfântă”. Cei care nu pot merge la Roma sunt primiți în Biserica Jubiliară indicată de episcop, care este Catedrală din Chișinău în cazul diecezei noastre.

Cum vor putea săvârși pelerinajul cei bolnavi, bătrânii, săracii și deținuții?

Indicațiile sunt clare, astfel încât și acești frați și surori să poată primi beneficiile spirituale, fără a-și părăsi casele sau condițiile de viață:

- mergând în pelerinaj la Roma, la bazilicile pontificale, unde se află cele patru „Porți Sfinte”; 

- credincioșii care nu sunt în stare să meargă la Roma pot obține indulgența mergând în pelerinaj la Catedrala „Providența Divină” din Chișinău; sau mergând la parohiile sau filialele Diecezei de Chișinău, în ziua în care acestea își sărbătoresc hramul, ca grup de pelerini sau individual; mergând la parohiile în care se vor celebra Ziua Diecezană a Tineretului (Bender, 3 mai 2025), Ziua Diecezană a Copiilor (Stăuceni, 7 iunie 2025) și Ziua Diecezană a Familiei (Bălți, 14 iunie 2025); mergând în pelerinaj la locurile sfinte din alte dieceze care sunt indicate ca jubiliare;

- bătrânii, bolnavii, deținuții și persoanele care nu pot participa la pelerinaje, vor putea obține indulgența jubiliară la domiciliu sau în locul în care domiciliază, cu ocazia vizitei unui preot înainte de solemnitatea Învierii Domnului din 2025 (20 aprilie).

C. L.