Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înființarea Diecezei de Chișinău (27 octombrie 2001), la Editura „Sapientia” din Iași a apărut cel de-al treilea volum din lucrarea „Biserica și istoria”, având drept subtitlu: „Itinerare istorice și culturale”, însumând o serie de studii istorice avându-i drept autori pe dl Dănuț Doboș, istoric de la Iași, și Pr. Petru Ciobanu, cancelarul Curiei diecezane a Episcopiei de Chișinău.
Volumul, pe coperta căruia tronează Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, se deschide cu un Cuvânt-înainte semnat de Preasfințitul Anton Coșa, care se întreabă „dacă astăzi, la începutul celui de-al treilea mileniu de la naşterea Mântuitorului, mai are cineva nevoie de istorie, dacă ceea ce a fost înaintea noastră mai stârneşte interesul cuiva?”, pentru ca mai apoi să ne amintească de faptul că „a fi istoric este o vocaţie, la fel cum este o chemare şi a cunoaşte istoria. De aceea, consider că, prin acest al treilea volum, ca şi prin cele două precedente, din lucrarea «Biserica şi istoria», cei doi autori – dl Dănuţ Doboş şi pr. Petru Ciobanu – îşi realizează vocaţia lor de cercetători ai trecutului, mai ales al celui bisericesc, parte şi el a planului de mântuire al lui Dumnezeu”, manifestându-și bucuria că în paginile acestui volum, ca și în primele două, au fost inserate studii care privesc și Biserica noastră locală.
Urmează seria de articole de istorie universală și locală, fapt care arată preocuparea multilaterală a autorilor, studiile mergând de la apariția creștinismului în spațiul românesc și încheind cu studii de istorie culturală.
Cum spuneam, acesta este cel de-al treilea volum. Primul volum – „Biserica și istoria. Rezistența prin credință” a apărut la 27 aprilie 2021, ziua înființării Arhidiecezei de București, și conține o serie de studii despre persecuția creștinilor catolici în perioada comunistă și despre rezistența prin credință în fața călăilor. Volumul al doilea – „Biserica și istoria. Oameni care au făcut istorie”, a apărut la 27 iunie, ziua înființării Diecezei de Iași, și cuprinde o serie de articole dedicate personalităților bisericești și laice care au scris și au făcut istorie. De menționat, așa cum scrie Preasfințitul Anton în al Cuvânt-înainte, că „avem în faţă rodul colaborării nu doar dintre doi istorici, ci şi dintre trei Biserici locale, dintre Departamentul de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici” al Episcopiei de Iaşi, Centrul „Biserica şi istoria”, de pe lângă Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti, şi Oficiul Diecezan pentru Cultură, Cercetare, Publicaţii şi Informaţii al Episcopiei de Chişinău”.
Cele trei volume, toate sau separat, pot fi procurate de pe site-ul www.librariasapientia.ro sau direct de la autori.