„Să-i lăudăm pe bărbații vestiți și pe părinții noștri după generații!” (Sir 44,1) Sub acest generic a apărut recent, ca o frumoasă colaborare dintre Dieceza de Chișinău și Dieceza de Iași, cartea „Figuri ilustre din istoria Diecezei de Chișinău și a Diecezei de Iași”, avându-i ca autori pe Pr. dr. Petru Ciobanu, fiu al Bisericii locale din Republica Moldova, și dr. Dănuț Doboș, istoric consacrat al Bisericii Catolice dintre Prut și Carpați.
 
Lucrarea se dorește a fi un omagiu tuturor acelor persoane – episcopi, preoți, persoane consacrate și laici – care, pe parcursul anilor, și-au lăsat amprenta asupra istoriei Diecezei de Chișinău și a Diecezei de Iași. Așa cum menționează Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău, în Cuvântul înainte la această nouă apariție editorială, „avem nevoie de exemple pentru a-i rămâne fideli lui Cristos”, iar lucrarea celor doi autori aduce în fața fiecăruia dintre noi tocmai astfel de exemple. Unele le sunt bine cunoscute credincioșilor de pe ambele maluri ale Prutului, altele sunt mai puțin cunoscute, dar acest fapt nu le reduce cu nimic din importanța pe care au reprezentat-o pentru viața de credință a catolicilor din cele două Biserici locale.
 
Răsfoind paginile acestei cărți, cititorii vor putea să se întâlnească cu figuri reprezentative ca Marcu Glaser, Mihai Robu, Nicolae Szczurek, Bronisław Chodanenok, Valentin Hartmann, Piotr Malciuc, Henryk Soroka, dacă e să ne referim la figurile ilustre care au marcat istoria mai veche sau mai nouă a Bisericii Catolice din Republica Moldova. Alături de ei, găsim și numeroase personalități din Dieceza de Iași, multe dintre care au plătit cu propria viață fidelitatea lor față de Isus.
 
Doritorii de a pătrunde mai mult istoria Diecezei de Chișinău și a Diecezei de Iași prin cunoașterea figurilor ilustre ale acestor două Biserici surori pot achiziționa lucrarea de pe site-ul www.librariasapientia.ro sau de la alte librării catolice din România; iar cei din Dieceza de Chișinău se pot adresa direct Pr. Petru Ciobanu.

M.Ț.