A fi fascinat de istorie. Iar din această istorie fac parte și viețile sfinților, mijlocitorii noștri cerești și călăuze sigure, prin viața lor de credință, spre întâlnirea noastră proprie cu Dumnezeu. Ei sunt acele căi bătătorite, punctul final al cărora este unul singur: veșnicia spre care, sper, însetăm și flămânzim fiecare dintre noi sau, altfel spus, Ierusalimul ceresc.

Această dorință i-a înflăcărat viața pământească a sfântului Ludovic, rege al Franței între anii 1226 și 1270, istoria hagiografică a căruia o prezintă recenta apariție editorială: Crinul cu parfum de sfințenie. Viața sfântului Ludovic al Franței, scrisă despre un fascinat de istorie, Pr. dr. Petru Ciobanu. Autorul, așa cum menționează el însuși în Introducere, nu are „nicidecum pretenția de a propune o lucrare istorică în strictul sens al termenului, pentru că uneori vor ieși la suprafață sentimentele proprii față de acest sfânt, împletite cu hagiografia. Nu este nici o lucrare strict hagiografică, pentru că cititorul va fi nevoit să pătrundă și prin labirinturile istoriei, iar istoria nu este doar poveste adevărată, ci poate fi uneori și o relatare amorfă, lipsită de savoarea unei hagiografii sau a unei legende. Iar, sfântul Ludovic nu este o legendă! Și chiar dacă este un sfânt, rămâne a fi un om, iar orice om are istoria lui, care se împletește cu istoria altor oameni, iar în cazul lui și cu istoria unui regat și a ceea ce era dincolo de el”.

Această bio-hagiografie a Crinului cu parfum de sfințenie, cum îl numește părintele pe sfântul Ludovic, este divizată în treizeci de capitole, în care îi prezintă pe strămoșii și părinții sfântului, după care ne face să pătrundem în viața pătrunsă de parfumul sfințeniei a acestui rege și cruciat, frate, soț și tată de familie, cavaler și pacificator, justițiar și reformator. La sfârșit, ni se propun, pentru că avem și noi ce soarbe din ele, Învățăturile sfântului Ludovic către fiul său Filip, și câteva rugăciuni prin care-i putem implora mijlocirea.

Cei care doresc această carte, o pot comanda de pe www.librariasapientia.ro sau se pot adresa direct autorului.

Mihail Țurcanu