Franciscanii din Țara Sfântă au putut celebra sărbătoarea Botezului Domnului pe malurile Iordanului, locul în care a fost botezat de Ioan. Locul, devenit un câmp minat după războiul din 1967, a redevenit un loc al păcii și rugăciunii. Pentru franciscani este vorba despre „o zi istorică”.

Încă din 1967, din cauza războiului de șase zile, întreaga zonă fusese închisă pentru pelerini și turiști. Doar în anul 2000, cu ocazia pelerinajului jubiliar în Țara Sfântă al Papei Ioan Paul al II-lea, a fost deschis un mic acces către sit și imediat după aceasta a fost din nou închis.

Cu acordul autorităților israeliene și palestiniene, au fost îndepărtate, în total, cel puțin 4000 de mine și după mai mult de 50 de ani Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” a fost din nou dată Custodiei Țării Sfinte. În duminica Botezului Domnului, cuvintele Evangheliei au avut un alt fel de efect.

A fost o mare sărbătoare, o mare zi, istorică pentru franciscanii care niciodată nu au uitat locurile sfinte, chiar și atunci când, din cauza războiului sau din alte pricini, au pierdut unul dintre aceste locuri. Redevenit loc sacru, aici va fi binecuvântată și o mănăstire minunată, foarte frumoasă, iar duminica va fi zi de sărbătoare, de bucurie pentru franciscani.

Din cauza pandemiei și din multe alte motive, anul 2020 a fost un an greu pentru Țara Sfântă. Însă în ceea ce-i privește pe franciscani, se poate spune că a fost pozitiv, deoarece au revenit în custodia lor locul botezului lui Isus și un colegiu din Alep. Toate acestea sunt un frumos mesaj și pentru Orientul Mijlociu, care nu trebuie să piardă niciodată speranța și încrederea că totul va reveni la normalitate. În inimile franciscanilor, pe lângă faptul că văd realizată pacea pe acest pământ, pulsează și dorința de a fi din nou custozi ai mănăstirii Cinei cea de Taină.

C.L.