Cu Sfânta Liturghie celebrată de Papa Francisc în Piața San Pietro, începe cea de-a XV-a adunare generală a Sinodului episcopilor, programată în Cetatea Vaticanului de la 3 la 28 octombrie pe tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”. Evenimentul a fost prezentat ieri la Sala de presă a Sfântului Scaun.
Biserica se dispune în ascultarea „vocii, sensibilității și credinței tinerilor, chiar a dubiilor și criticilor”, care constituie o adevărată provocare pentru viitor. Cu această convingere, secretarul general al Sinodului episcopilor, cardinalul Lorenzo Baldisseri, a prezentat ieri la Sala de presă a Sfântului Scaun cea de-a XV-a adunare generală a Sinodului episcopilor, programată în Cetatea Vaticanului de la 3 la 28 octombrie pe tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”. Au mai intervenit la întâlnirea cu presa relatorul general al acestei adunări sinodale, cardinalul Sérgio da Rocha, și secretarul adjunct al Sinodului, episcopul titular Fabio Fabene.
Manifestările adunării generale a Sinodului au început astăzi, 3 octombrie, cu Sf. Liturghie prezidată de Papa Francisc la ora 10.00 în Piața San Pietro.
Potrivit datelor oferite la conferința de presă, la adunarea sinodală participă în acest an 267 de Părinți sinodali. Printre cei cu statutul de „uditores” - cu drept de cuvânt, dar nu de vot - se numără și 34 de tineri cu vârsta între 18 și 29 de ani de la care se așteaptă să transmită în aula sinodală „vocea celor de o vârstă cu ei”.
De remarcat, totodată, prezența în Aula Nouă a Sinodului din Cetatea Vaticanului, pentru prima dată după recentul acord provizoriu dintre Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză, a doi episcopi din China continentală.
Adunarea sinodală, a mai spus cardinalul Baldisseri, va evidenția misiunea Bisericii de a însoți „tinerii pe drumul lor existențial” pentru a se deschide la „întâlnirea cu Dumnezeu”. În același timp, a mai spus prelatul, adunarea va permite tinerilor să-și îndrepte privirea spre Mireasa lui Cristos dincolo de scandalurile care au afectat-o în ultimele decenii. Tinerii, a spus încrezător cardinalul, sunt „deschiși la a înțelege fragilitatea umană”, în timp ce „Biserica nu poate fi reprezentată numai de unii care au greșit”.
Adunarea sinodală din 2018 este cea de-a treia a pontificatului, după cea de-a III-a adunare generală extraordinară şi cea de-a XIV-a adunare generală dedicate familiei. Cea de-a XV-a Adunare generală, a mai spus cardinalul Baldisseri la conferința de presă, continuă linia adunărilor sinodale precedente, al căror fir călăuzitor este reînnoirea Bisericii și a societății pornind chiar de la temelii: familia și tinerii care garantează generațiile viitoare. Dacă tema tinerilor constituie astăzi o „provocare”, după cum a fost și cea a familiei, Biserica – a subliniat cardinalul – „nu se teme să înfrunte provocările, care sunt întotdeauna grele și periculoase. Nu se teme de provocări pentru că este sigură că forța spirituală și umană îi vine de la Duhul Sfânt, care inspiră și susține Păstorii săi și turma sa, avându-l drept întâistătător pe cel care are slujirea de a-i întări pe frații săi”.
În ce privește desfășurarea propriu-zisă a lucrărilor sinodale, cardinalul Baldisseri a explicat că sesiunile de lucru sunt organizate în jurul a trei unități tematice, urmând cele trei părți din „Instrumentum laboris” (documentul pregătitor al lucrărilor): «A recunoaște – Biserica în ascultarea realității», «A interpreta – credința și discernământul vocațional» și «A alege – parcursuri de conversiune pastorală și misionară».
La rândul său, relatorul general al adunării sinodale, cardinalul Sérgio da Rocha, a evidențiat faptul că documentul pregătitor – „Instrumentum laboris” – are rolul de a trasa referințele cadrului general al lucrărilor. Fiind o sinteză a „mii de pagini de mărturii, reflecții și cereri primite din lumea întreagă”, documentul nu poate constitui, firește, „o rețetă gata făcută pentru însoțirea tinerilor la credință și la plinătatea vieții” și cu atât mai puțin „o soluție prefabricată la numeroasele chestiuni pe care le-a ridicat în timpul de consultare pre-sinodală”.
Sursa: https://www.vaticannews.va/, autor Pr. A. Dancă
Mihail Țurcanu