Cu celebrarea solemnă a sfintei Liturghii în dimineața zilei de 4 octombrie 2023, în sărbătoarea sfântului Francisc, a fost deschisă oficial prima sesiune a celei de-a 16-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor. După-amiază a avut loc deschiderea lucrărilor cu discursurile programate pentru această primă zi. 
 
Adunarea a fost precedată de o retragere spirituală de trei zile într-o locație din afara Romei. 
 
Cei 464 de participanți la Adunare au fost primiți în Aula „Paul al VI-lea”, special amenajată pentru a fi un loc adevărat de dialog și de întâlnire, cu mese rotunde cu puține locuri și nu în forma scolastică a altor adunări. Participanții au fost instruiți cu privire la utilizarea dispozitivelor și au primit Regulamentul Adunării.  
 
Papa Francisc a deschis Adunarea cu un discurs, amintind că „Sinodul nu este o întâlnire între prieteni pentru a rezolva câteva lucruri de moment sau pentru a da opinii: este altceva”.  
 
În același timp, a reamintit despre necesitatea de a da glas Duhului Sfânt, pe care l-a numit adevăratul „protagonist”. Adresându-se jurnaliștilor prezenți, Papa a vorbit despre necesitatea unei comunicări senine și corecte, „care este reflectarea acestei vieți trăite în Duhul Sfânt... munca jurnaliștilor este foarte importantă. Dar noi trebuie să-i ajutăm să spună acest lucru, acest mers în Duh”.  
 
Cum se poate face reală prezența Duhului Sfânt? Indicațiile Papei sunt clare: ascultare, post din cuvântul public, mult loc pentru Duhul Sfânt, rugăciune, reflecție - în special asupra textelor sfântului Vasile -, fără loc pentru multă vorbă, mondenitate, ideologii.   
 
Pe lângă discursul introductiv al Papei Francisc, au mai avut loc alte trei intervenții: salutul Preafericitului Ibrahim Isaac Sedrak, președinte delegat și patriarh Bisericii de Alexandria a credincioșilor de rit copt; raportul card. Mario Grech, secretar general al al Sinodului; raportul card. Jean-Claude Hollerich, Arhiepiscop de Luxemburg și raportor general. 
 
Cea de-a 16-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor poate fi urmărită pe următoarele rețele sociale: 
 
Facebook: @16th Ordinary General Assembly of the Synod of Bishops 
 
Twitter: @16SynodAssembly 
 
Instagram: @16ordinarygs

C. L.