Sfântul Scaun a dedicat acestui eveniment trei zile de atenţie, dorind să sublinieze prin aceasta, stima şi aprecierea de care se bucură în biserica catolică Ioan Paul al II-lea, care a stat în fruntea Bisericii pe scaunul lui Petru între anii 1978 – 2005. Sâmbătă seara, 30.04.2011, a fost o veghe de rugăciune la Circo Massimo prezidată de cardinalul Agostino Vallini. Duminică 1 mai Sfînta Liturghie de beatificare din piaţa „Sfântul Petru”, iar luni, 2 mai, o celebrare euharistică de mulţumire.

Veghea de rugăciune a fost animată în prima parte de trei mărturii: a purtătorului de cuvânt al papei Ioan Paul al II-lea, Navarro-Valls; a călugăriţei Marie Simon-Pierre, a cărei vindecare miraculoasă de Parkinson a permis beatificarea lui Ioan Paul al II-lea; şi mărturia cardinalului Dziwisz, secretarul particular a lui Ioan Paul al II-lea, timp de 4 decenii. Deasemenea, au fost recitate cele cinci mistere de lumină ale Sfântului Rozariu, introduse chiar de Papa Wojtyła. Recitarea acestora a afut loc in legatură direct cu cinci sanctuare mariane: Cracovia, în Polonia; Bugando, în Tanzania; „Notre Dame” în Liban; „Guadalupe”, în Mexic şi Fatima, în Portugalia.

Duminică , la ora 10, în piaţa „Sfântul Petru” a avut loc Sfânta Liturghie de beatificare prezidată de Benedict al XVI-lea. Potirul utilizat în timpul celebrării a fost folosit de papa Ioan Paul al II-lea în ultimi ani ai pontificatului său. La altar a fost purtat un relicvariu în formă de ramuri de măslin, cu fiola conţinând sângele Fericitului. De asemenea, tapiseria care a fost dezvelită în momentul beatificării este o imagine fotografică a Papei, din 1995.

La încheierea ceremoniei, credincioşii au avut ocazia să venereze racla cu trupul noului Fericit în bazilica „Sfântul Petru”, în faţa Altarului Confesiunii.

Luni dimineaţă se va celebra Liturghia de mulţumire pentru beatificare prezidată de cardinalul secretar de Stat Tarcisio Bertone.