Duminica a III-a din Timpul Pascal, anul acesta fiind la 30 aprilie, a reprezentat pentru comunitatea catolică din Tiraspol o zi specială și va rămâne pentru mult timp în analele parohiei și ale Diecezei de Chișinău. În această zi, Excelența Sa Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic pentru România și Republica, la rugămintea Preasfințitului Anton Coșa, a binecuvântat, prin ritul prescurtat, noul lăcaș de cult din localitate, închinat Sfintei Treimi.

Sfânta Liturghie solemnă, care i-a reunit pe preoții Decanatului de Transnistria, pe credincioșii parohiei și pe cei veniți din alte comunități catolice ale Diecezei de Chișinău, precum și pe oaspeții de onoare, a început la ora 10.00. Adunați cu toți în piațeta din fața sfântului lăcaș, Preasfințitul Anton a adresat un cuvânt de bun venit nunțiului, provincialului polonez al Congregației Preasfintei Inimi a lui Isus, Pr. Sławomir Knopik, preoților, credincioșilor și reprezentanților diplomatici, ai autorităților locale și ai Bisericii Ortodoxe. După care parohul comunității, Pr. Piotr Kuszman SCJ a prezentat pe scurt istoricul construcției bisericii, de la primele liturghii celebrate la Bender, apoi în casele diferitor credincioși, apoi în imobilul cumpărat pe str. Dubinina, pentru ca apoi să menționeze achiziționarea terenului pe care se înalță actualmente biserica și punerea, în anul 2002, a pietrei de temelie. După aceste saluturi și prezentări, nunțiul a binecuvântat apa, cu care, împreună cu păstorul diecezei noastre, a stropit pereții exteriori ai lăcașului. După încheierea ritului stropirii, cu cuvintele psalmistului: „Deschideți-vă, porților, deschideți-vă, voi porți veșnice, ca să intre regele măririi!”, a bătut de trei ori cu cârja pastorală în ușa bisericii, apoi, tăind panglica, le-a deschis, urmând ritul stropirii pereților interiori ai sfântului lăcaș.La predică, Excelența Sa nunțiul le-a reamintit credincioșilor că biserica nu este pur și simplu piatra cu care se zidește lăcașul, ci este înainte de toate comunitatea pietrelor vii, care în biserica de piatră participă la ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și la Euharistie. La finalul predicii, le-a dorit credincioșilor ca Euharistia la care vor lua parte în biserica nou sfințită să contribuie la transformarea morală a fiecăruia, rezultat al răspunsului nostru la iubirea lui Cristos. 

Sfânta Liturghie a fost continuată cu un moment de adorație euharistică, în timpul căreia i s-a adus mulțumire Sfintei Treimi prin intonarea imnului Te Deum, după care Pr. Piotr le-a mulțumit nunțiului, episcopului, oaspeților și tuturor credincioșilor pentru participarea la această bucurie. Consilierul președintelui Transnistriei Volkova a transmis felicitările acestuia, precum și salutul adresat Excelenței Sale Miguel Maury Buendía, episcopului Anton Coșa, Pr. Piotr Kuszman, manifestându-și mulțumirea pentru implicarea Bisericii Catolice în promovarea valorilor umane.

A consemnat Pr. Petru Ciobanu