„Credința și rațiunea – fides et ratio –sunt ca două aripi cu care spiritul uman se înalță spre contemplarea adevărului”, scria sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în Enciclica Fides et ratio, prin aceasta dorind să semnifice și legătura care trebuie să existe între Biserică (fides) și școală (ratio), cele două instituții care modelează viitorul prin creșterea și educarea noilor generații.

În acest context, deja de mai mulți ani a devenit o tradiție ca, în ajunul noului an școlar, în comuniune cu frații ortodocși, Preasfințitul Anton Coșa, episcopul de Chișinău, să binecuvânteze întregul corp didactic al Liceului „Spiru Haret” și lucrătorii plăcintăriei „Ștefănița”, aflate în imediata apropiere a Catedralei „Providența Divină” din capitala țării. Nici anul acesta nu a fost o excepție. La 31 august, însoțit de Pr. Petru Ciobanu, cancelarul Curiei, și de Pr. Gabriel Cochiorca, vicarul Parohiei Catedralei, păstorul Bisericii noastre locale s-a rugat invocând binecuvântarea lui Dumnezeu asupra conducerii, profesorilor, elevilor și personalului auxiliar al acestei instituții de învățământ.

Evenimentul este cu atât mai elocvent, cu cât este și o manifestare a fraternității bisericești, întrucât la el participă an de an și Pr. arhimandrit Andrei Caramalău de la Mănăstirea ortodoxă „Sfântul Andrei” din Durlești, alături de care au fost alți trei preoți ortodocși, locali sau oaspeți din România.

În cuvântul de felicitare adresat tuturor celor prezenți, Preasfințitul Anton a accentuat importanța pe care o are școala și Biserica în a le oferi copiilor hrana spirituală, Pr. Andrei adăugând și rolul plăcintăriei de a le oferi și hrana materială.

Celebrarea s-a încheiat cu stropirea sălilor de clasă, a birourilor și a plăcintăriei de către preoții prezenți la eveniment.

Pr. Petru Ciobanu