În timpul Liturghiei Crismei, în dimineața Joii Sfinte, episcopul binecuvântează uleiurile, care la sfârșitul liturghiei sunt înmânate parohilor.
 
Liturghia Crismei, pe care episcopul o concelebrează alături de toți preoții din dieceză și în timpul căreia binecuvântează sfânta crismă și celelalte uleiuri, este considerată una dintre principalele manifestări ale plinătății preoției episcopului și un semn al unățiții sale cu clerul.
 
Ce semnificație are fiecare ulei?
 
Uleiul bolnavilor este folosit pentru a adminsitra Ungerea bolnavilor, pentru a le alina suferința fizică și spirituală.
 
Uleiul catecumenilor proclamă că persoana care este botezată a devenit un luptător al credinței, acest ulei fiind un simbol al puterii și al fermității împotriva ispitelor și a păcatului. În antichitate, uleiul era folosit pentru a unge membrele sportivilor și luptătorilor. Cu uleiul catecumenilor, preotul trasează o cruce pe piept și o alta între omoplații celor care sunt botezați. 
 
Crisma este ulei de măsline parfumat cu balsam și binecuvântat, care, în timpul botezului, consacră persoana botezată și sancționează intrarea sa în marea familie a Bisericii și este folosit pentru a-i unge capul. La sacramentul Mirului, pe de altă parte, episcopul sau delegatul său își înmoaie degetul în crismă și o folosește pentru a trasa o cruce pe fruntea persoanei, imprimând pe aceasta simbolul Duhului Sfânt care coboară asupra sa pentru a-i insufla puterea de a fi un „soldat” al lui Cristos. În cele din urmă, în timpul hirotonirii preoțești, palmele prezbiterilor și fruntea episcopilor sunt unse cu crismă.
 
Semnificativ este îndemnul episcopului în timpul liturghiei și în special în momentul înmânării uleiurilor: „Respectați, venerați și păstrați cu deosebită grijă aceste uleiuri, semne ale harului lui Dumnezeu; fie ca persoanele, locurile și lucrurile care vor fi marcate de ele, să strălucească de aceeași sfințenie a lui Dumnezeu care, printr-un dar minunat al iubirii sale, a vrut ca în semnele sacramentale să se reînnoiască în mod mistic evenimentele istoriei mântuirii”.
 
Un alt moment important este prezentarea uleiurilor sfinte în comunitățile parohiale în timpul Liturghiei Cinei Domnului: este un semn liturgic care confirmă legătura strânsă dintre Biserica diecezană și comunitățile parohiale în parcursul sacramental al credinciosului.

C. L.