În Miercurea Cenușii și în Timpul Postului Mare, președinții Conferințelor Episcopale din toată Europa au îndemnat la rugăciune pentru victimele pandemiei.
 
Cu mai multe ocazii, episcopii de pe bătrânul continent și-au unit vocile cu cea a Papei Francisc pentru a reitera apropierea Bisericii față de toți cei care suferă din cauza coronavirusului: victimele și familiile lor, bolnavii și lucrătorii din domeniul sănătății, voluntarii și toți cei care sunt în prima linie în acest moment delicat.
 
Acum, pentru întreaga perioadă a Postului Mare, Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa a lansat inițiativa unei rețele de rugăciune și unui lanț euharistic, pentru cei peste 770.000 de oameni care au murit în Europa din cauza Covid-19.
 
„Am evaluat împreună oportunitatea, chiar datoria de a ne aminti la sfânta Liturghie de victime, de numeroasele victime ale pandemiei – a spus cardinalul Bagnasco în mesajul său de lansare a acestei inițiative. Fiecare Conferință Episcopală din Europa s-a angajat să celebreze cel puțin o liturghie. Va fi precum crearea unui lanț de rugăciune, a unui lanț euharistic în amintirea și pentru sufletele celor răposați. În această rugăciune dorim, de asemenea, să ne amintim de familiile care au suferit și de toți cei care sunt încă afectați de boală în acest moment și sunt nesiguri cu privire la viața lor”.
 
Inițiativa, care va implica toate Conferințele Episcopale din Europa, conform unui orar stabilit, își propune să ofere un semn de comuniune și speranță pentru întregul continent: „Noi, episcopii din Europa – a adăugat președintele CCEE – suntem cu toții uniți alături de comunitățile noastre creștine, preoții noștri, și recunoscători tuturor celor care continuă să se dedice oamenilor celor mai nevoiași, să-i susținem prin cuvântul nostru și mai ales cu rugăciunea noastră, astfel încât să putem privi împreună spre un viitor mai bun ”.
 
Data de 10 martie este ziua în care Dieceza de Chișinău se va ruga pentru victimele pandemiei.

C. L.