Întâlnirea online a directorilor naționali și a responsabililor pentru familie și viața ai conferințelor episcopale europene a avut loc miercuri, 5 mai, organizată de Consiliul Conferințelor Episcopale ale Europei (CCEE), la care a participat ca reprezentant al Diecezei de Chișinău, Mons. .Cesare Lodeserto.
Fr. Nick Welsh, secretar al Comisiei CCEE pentru Familie și Viață, a deschis lucrările ședinței și a fost moderator al întâlnirii. A urmat salutul arhiepiscopul Arūnas Poniškaitis, vicepreședinte al Comisiei și Fr. Martin Michalíček, secretar general al CCEE.
Lucrările au început cu discursul prof. Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață al Sfântului Scaun, cu tema: „Influența pandemiei asupra familiei și dezvoltarii persoanei”. A urmat un comunicat al Dicasteriului, citit de Nicola Speranza, secretar general al Federației Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa.
A doua intervenție a fost făcută de Mons. Philip Egan, episcop al Diecezei de Portsmouth, Anglia, pe tema „Laicism: care este semnificația ființei umane?”. Ulterior, a urmat etapa discuția asupra rapoartelor.
Vorbitorii au evidențiat dificultățile pe care le întâmpină familiile astăzi, într-un context dificil din cauza secularismului rampant și a stării de pandemie. Familia este în criză și, deși la începutul pandemiei a fost identificată ca fiind cel mai sigur context de protecție împotriva contagierii, ulterior a întâlnit noi dificultăți, în special din cauza, pe termen lung, oboselii și dificultăților economice.
În toate timpurile laicismul și-a jucat rolul în procesul deteriorării familiei și decăderea valorilor care au susținut-o întotdeauna. Prin urmare, a apărut îndemnul către Bisericile locale din Europa de a continua misiunea în familii, prin evanghelizare, susținere, educarea valorilor vieții creștine, care nu pot fi puse la îndoială. Nu este ușor de concurat cu politicile sociale, care creează tot mai multe instituții și alternative față de familie.
În Moldova, familia se confruntă cu o criză care durează ani de zile, aflată într-o stare instabilă, expusă fenomenului migrației și condițiilor economice dificile. Familia trăiește dificultățile țării, și nu este foarte clară situația familială în rândul tinerilor și gradul de importanță al familiei în viața lor.
A închis lucrările ședinței Mons. Leo Cushley, președintele Comisiei CCEE pentru Familie și Viață.
C. L.