În perioada 10-13 mai 2022, la Atena, a avut loc Conferința Regională Caritas Europa, cu tema: „Viziunea Caritas 2030 în lumina semnelor timpurilor”.
 
Din Dieceza de Chișinău, la această conferință au participat Pr. dr. Petru Ciobanu, președintele Caritas Moldova, Edward Lucaci, director și Anastasia Mironova, reprezentant al Caritas Young.
 
Lucrările Conferinței Regionale Caritas Europa au fost deschise de Mons. Michael Landau, președintele Caritas Europa, Mons. Antonios Voutsinos, președintele Caritas Hellas, Sofia Voultepsi, vice-ministrul grec pentru migrație și azil, ÎPS Savio Hon Tai-Fai, nunțiu apostolic în Grecia și de Pr. Joseph Bazouzou, Exarh al Ordinariatului Catolic Armean, reprezentând Conferința Episcopală Greacă. Mesajul Eminenței Sale, Cardinalul Michael Czerny, prefectul Dicasterului pentru Dezvoltare Umană Integrală, a fost transmis de un colaborator al Dicasterului, iar secretarul general al ONU, António Guterres, a intervenit cu un mesaj video.

Cele 42 de organizații Caritas Europa s-au preocupat în primul rând de alegerea președintelui și vicepreședintelui organizației; de fapt, adunarea l-a confirmat pe Mons. Michael Landau în funcția de președinte și a ales-o pe Tatiana Stawnychy, președinta Caritas Ucraina, în funcția de vicepreședinte. De asemenea, a fost ales Biroul Executiv și reprezentanții Caritas Europa în Biroul Executiv al Caritas Internationalis.
 
O reflecție specială a fost acordată situației actuale din Ucraina, ascultând mărturiile Tatianei Stawnychy, președintele Caritas Ucraina, ale Pr. Veaceslav Grynevych, directorul Caritas SPES, și ale doamnei Silvia Sinibaldi, director de cooperare internațională și umanitară al Caritas Europa.
 
A fost un eveniment important pentru planificarea anilor viitori, având în vedere și ceea ce se întâmplă în Europa și în ceea ce este implicată Europa. De fapt, în cadrul lucrului în grupuri, un angajament al următoarelor zile de lucru, reflecția s-a concentrat pe următoarea temă: „Vezi, discerne și acționează” la lumina semnelor timpurilor.

Ședințele de lucru zilnice au fost încununate de sfintele Liturghii și momentele de rugăciune pentru pace. Sfânta Liturghie din ziua de marți, 10 mai, a fost celebrată de ÎPS Savio Hon Tai-Fai, în Catedrala catolică „Sfântul Dionisiu Areopagitul” din Atena.

Principalul obiectiv al reuniunii a fost acela de a reflecta asupra Viziunii 2030 a rețelei Caritas Europa și asupra modului în care să ascultăm mai bine vocea celor săraci în perioada următoare.

C. L.