Pandemia și imposibilitatea de a-i putea primi pe credincioși în biserici pentru liturghii și de a desfășura activități pastorale normale, nu a oprit angajamentul episcopilor, al preoților și al laicilor, care sub diferite forme, utilizând tehnologiile moderne, au ales să fie aproape de credincioșii lor.
Aceasta este și invitația Papei Francisc, care, încă de la începutul acestei perioade dificile, a vorbit întotdeauna despre apropiere și însoțire, îndemnând păstorii să nu abandoneze poporul lui Dumnezeu și să nu lase pe nimeni singuri.
Există numeroase mărturii din diferite biserici locale angajate pastoral, iar unele dintre acestea cu adevărat impresionează, cum ar fi alegerea unui preot italian care a donat aparatul de respirație artificială de care avea nevoie, și care era unicul disponibil, tânărului spitalizat lângă el. Un sacrificiu personal care l-a dus la moarte cu seninătate. De asemenea, trebuie spus că au decedat mai mulți preoți parohi, formatori, oameni dedicați slujirii, care fac parte din Biserica ce îl iubește pe Papa Francisc, cea care este alături de popor și care împărtășește condițiile și soarta acestuia.
Trebuie amintit angajamentul multor maici în spitale, care își dedică viața, fără publicitate. În multe țări există un adevărat maraton de rugăciuni ale maicilor, „înarmate” cu rozarii și novene.
Dieceza de Chișinău se încadrează în acest context, chiar dacă în prezent Republica Moldova nu se confruntă cu o situație dramatică precum alte țări, prin preoții parohi și maicile care încearcă să fie aproape de credincioși în toate felurile. Preasfințitul Anton Coșa le-a transmis un mesaj tuturor persoanelor consacrate, invitându-le să fie aproape de oameni, de la vârstnici la copii, vizitându-i sau comunicând. El a cerut clerului să transmită online celebrările liturgice, pe cât este posibil, precum și să invite la rugăciune, propunând diferite forme.
Pe lângă invitația Papei Francisc la o rugăciune ecumenică, Episcopul de Chișinău a acceptat cu bucurie inițiativa arhiepiscopului ortodox de Tiraspol, care a propus o zi comună de rugăciune, vineri, 27 martie.
Se apropie și timpul pregătirii pentru Paști și organizarea liturghiilor, cu sacramentul spovezii. În ciuda normelor care limitează contactele și manifestațiile publice, angajamentul pastoral al preoților catolici din Republica Moldova va fi astfel încât să garanteze tuturor credincioșilor darul sărbătorii Învierii Domnului.