Cea de-a 51-a sesiune a reuniunii conferințelor episcopale din Europa, organizată de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), s-a desfășurat la Madrid în perioada 16-19 iunie 2024, găzduită de Conferința Episcopală Spaniolă.
 
La această importantă inițiativă a participat și Mons. Cesare Lodeserto, vicar general al Diecezei de Chișinău, care în deschiderea evenimentului, duminică 16 iunie 2024, în cadrul predicii sale a amintit de angajamentul tuturor realităților ecleziale de a pregăti terenul roditor, referindu-se la Evanghelia duminicală, pentru ca sămânța împărăției cerurilor să crească și să producă roade.
 
Lucrările au fost prezidate de Mons. Gintaras Grusas, președinte al CCEE și episcop de Vilnius. Evenimentul a fost organizat de Secretariatul CCEE, în colaborare cu Secretariatul Conferinței Episcopale Spaniole.
 
Activitatea diferiților secretari din întreaga Europă s-a axat pe următoarea temă: „Serviciul CCEE în dinamismul dintre unitate și diversitate”. Aceasta a fost tema amintită de Mons. Dr. Gabriel Richi Alberti, actual decan al Facultății de Teologie a Universității „San Damaso”. Distinsul vorbitor a subliniat modul în care drumul sinodal cu tema „Comuniune, participare și misiune” determină toate conferințele episcopale să trăiască în Europa o slujire care îi reunește pe toți, vizând unitatea și ținând cont de diversitate.
 
La adunare au participat 29 de secretari, din cele 39 de conferințe episcopale care sunt membre ale CCEE. De asemenea, au fost prezentați patru noi secretari, numiți recent de către conferințele lor.
 
Două importante celebrări liturgice au îmbogățit evenimentul: sfânta Liturghie în catedrala din Madrid, prezidată de card. José Cobo Cano și sfânta Liturghie în rit hispano-mozarabic în catedrala din Toledo, prezidată de Mons. Francesco Cerro Chaves.
 
Mons. Cesare Lodeserto, care este unul dintre cei mai vechi participanți la această comisie a CCEE, a prezentat situația Bisericii Catolice din Moldova, precum și a luat cuvântul în cadrul adunării și în cadrul lucrului în grupuri, reflectând asupra unor momente importante care au fost discutate. 
 
„Participarea la acest eveniment anual”, a comentat Mons. Lodeserto, „este importantă pentru a cunoaște experiențele Bisericilor surori din Europa și pentru a aduce mărturia Bisericii din Moldova, care în contextul eclezial european are cu siguranță ceva de spus și de propus”.
 
În perioada 24-27 iunie 2024, la Belgrad se va desfășura sesiunea anuală a președinților Conferințelor episcopale europene, la care Biserica din Moldova va fi reprezentată de PS Anton Coșa.

C. L.