În Albania, la Tirana, are loc reuniunea anuală a secretarilor Conferințelor Episcopale din Europa, organizată de Consiliul Conferințelor Episcopale ale Europei (CCEE), la care este prezent Mons. Cesare Lodeserto, din partea Diecezei de Chișinău.
La reuniune participă delegați din toate conferințele episcopale din Europa, dar și din acele țări care, fiind supuse direct Sfântului Scaun, nu fac parte din nicio conferință, cum este cazul Bisericii din Moldova.
Lucrările au început joi, 22 iunie 2023, și vor continua până duminică, 25 iunie, încheindu-se cu o sfântă Liturghie în catedrala din Tirana.
Tema întâlnirii a fost „Biserica din Europa și calea sinodală”, iar deschiderea lucrărilor a fost făcută de Mons. Gjergj Meta, secretar general al Conferinței Episcopale din Albania și de Mons. Gintaras Grusas, președinte al CCEE.
În cadrul reuniunii au fost prezentate trei rapoarte. Primul este al Mons. Charles Scicluna, Arhiepiscop de Malta, cu tema „Ce speranță există pentru Biserica din Europa?”. Cel de-al doilea al Dr. Johannes Hartl, directorul Casei de rugăciune din Augsburg, cu tema „Prezența plină de speranță într-o lume post-creștină: o perspectivă practică asupra noii evanghelizări în Europa de astăzi”. Cel de-al treilea raport este al Pr. Giacomo Costa SJ, consultant al Secretariatului general al Sinodului, cu tema „Receptarea documentului final de la Praga și prezentarea Documentului de lucru pentru Sinod".
De asemenea, sunt programate rapoartele diferitelor comisii: Comisia pentru evanghelizare și cultură, Comisia pentru pastorația socială, Comisia pentru tineret, Comisia pentru familie și viață. Interesantă a fost și prezentarea Bisericii din Albania de către Pr. Mark Pashkja, responsabil pentru comunicații al Conferinței Episcopale din Albania.
Atât în cadrul adunării, cât și în cadrul lucrului în grupuri, Mons. Cesare Lodeserto a vorbit despre drumul sinodal din Moldova.
Întâlnirea anuală a secretarilor conferințelor episcopale din Europa este importantă pentru două aspecte: primul este cunoașterea experiențelor celorlalte Biserici locale din Europa, deci un moment care ajută la creștere; al doilea aspect este dat de relațiile care se creează și care în timp își aduc beneficiile, mai ales cu acele țări în care legătura cu Moldova este deja o valoare, cum ar fi România, Polonia, Germania, Italia, Republica Cehă și altele.
Mons. Cesare Lodeserto este unul dintre cei mai „vechi” participanți la această întâlnire anuală și este precedat doar de Mons. Ivo Tomasevic, secretarul Conferinței Episcopale din Bosnia și Herțegovina.
C. L.