La Bruxelles, în perioada 9- 10 martie 2018, unii membri ai Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) și ai Conferinței Bisericilor Europene (KEK) au avut un schimb de opinii pe tema: "Mărturisind credința noastră într-o lume secularizată". Printre participanți s-a aflat și mons. Anton Coșa, episcop de Chișinău. Tema este legată de viitoarea Adunare Generală a KEK 2018, programată la Novi Sad, Serbia, cu tema: "Veți fi martorii mei".

 

Din comunicatul emis de CCEE-KEK, în discursul de deschidere, Cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova și președinte CCEE, a spus că Biserica trebuie să privească în afara ei inspirând lumii de astăzi virtutea speranței.

În reflecția sa, Rev. Christopher Hill, membru al Bisericii Angliei și președinte al KEK, a sugerat că având în vedere consecințele crizei financiare, haosul din Orientul Mijlociu și criza migrației necesită o mărturie mai puternică a credinței creștine în Europa, comparativ cu ceea ce a fost necesar în ultimele secole. El a prezentat Adunarea Generală a KEK ca o modalitate importantă prin care 116 biserici membre pot depune mărturie despre credința lor creștină.

Reflectând asupra modului în care creștinii ar trebui să ofere mărturia lor într-o Europă secularizată, participanții au identificat atât provocările, cât și oportunitățile de a duce Vestea cea Bună în toate aspectele vieții umane și în toate colțurile Europei.

Astăzi, oamenii din Europa se simt dezorientați. Se pare că trebuie să redefinim ceea ce înseamnă a fi ființe umane; care sunt dorințele și aspirațiile popoarelor? Participanții au observat o atitudine de surditate față de argumentele bazate pe o înțelegere deplină a rațiunii. În acest fel, căutarea adevărului este îngreunată în mod serios în dezbaterea publică. În astfel de circumstanțe, cum putem reînnoi și da un nou impuls chemării Evangheliei lui Isus Cristos?

Anunțul Milostivirii lui Dumnezeu este o invitație puternică pentru mulți ca să-și revizuiască viața și să-și recunoască dorința de milostivire, compasiune, iertare, vindecare și un nou început. Această abordare este ușa de acces. Descoperă unele dintre cele mai radicale nevoi ale oamenilor de azi. Îl putem proclama pe Domnul numai pornind de la slăbiciunea noastră, niciodată de la puterea noastră umană.

Reuniunea s-a încheiat cu o rugăciune comună și cu câteva cuvinte de mulțumire din partea  Cardinalului Angelo Bagnasco în numele întregii delegații CCEE Reverendului Christopher Hill și a tuturor membrilor Consiliului Executiv KEK, care și-au încheiat mandatul.

Au participat:

KEK

Rev. Christopher Hill KCVO, DD, Biserica Angliei, președintele KEK

Arhimandritul Ignatios Sotiriadis, Biserica Greciei

Rev. Silke Tosch, Uniunea Bisericilor Evanghelice Libere din Germania (Uniunea Baptistă Germană)

Pr. Dr. Sorin Selaru - Biserica Ortodoxă Română

Rev. Heikki Hutunen, secretarul general al KEK

 

CCEE

Cardinalul Angelo Bagnasco, Arhiepiscop de Genova, președintele CCEE

Cardinalul Vincent Nichols, Arhiepiscop de Westminster, vicepreședinte al CCEE

Mons. Stanisław Gądecki, Arhiepiscop de Poznań, vicepreședinte al CCEE

Mons. Youssef Soueif, Arhiepiscop Maronit al Ciprului

Mons. Anton Cosa, Episcop de Chișinău

Mons. Thomas Löhr, Episcop auxiliar din Limburg

  1. P. Olivier Pocquillon OP, secretar general al COMECE

Mons. Duarte da Cunha, secretar general al CCEE

Înființată în 1972, după nașterea CCEE (1971), Comitetul mixt se reunește în fiecare an și are sarcina de a defini și de a supraveghea diferitele inițiative comune ale KEK și CCEE. Activitățile întreprinse până în prezent includ câteva întâlniri ecumenice, cele trei adunări ecumenice europene (Basel, 1989, Graz, 1997 și Sibiu, 2007) și Charta Oecumenica (2001). Împreună cu președințiile și secretarii generali ai celor două organisme, Comitetul include alți experți desemnați respectiv de KEK și CCEE, pentru un număr de opt membri în fiecare delegație.

www.ccee.ch