În pofida oboselii călătoriei, la întoarcerea de la Roma, luni, 27 mai 2024, copiii erau încă plini de spiritul sărbătorii și aveau o mare dorință de a povesti ceea ce au trăit la Ziua Mondială a Copiilor și mai ales evenimentul întâlnirii cu Papa.
 
Sr. Anastasia Cyran din Bender, una dintre măicuțele care i-a însoțit pe copii la Roma, a povestit că pe Stadionul Olimpic, „când adulții le-au arătat copiilor mașina Papei și le-au spus că a sosit Papa Francisc, ei au întrebat cu voce tare: Unde? unde este Papa? A fost o reacție de bucurie. Tot pe Stadionul Olimpic, când așteptau sosirea Papei, difuzoarele au anunțat că toți copiii și adulții care se aflau acolo erau catolici și din diferite țări. Copiii au fost foarte surprinși că erau atât de mulți catolici. Chiar au întrebat: Sunt mai mulți catolici decât ortodocși?”. 
 
A fost atât de multă bucurie în această experiență, după cum a relatat Sr. Anastasia: „Copiii au fost surprinși și foarte fericiți că o astfel de întâlnire a fost organizată pentru prima dată. S-au bucurat de timpul petrecut împreună și de pelerinajul comun la locurile sfinte din Roma. Copiii au fost surprinși de bisericile mari din Roma și le-ar fi plăcut să participe la o Liturghie într-o biserică atât de mare”.
 
Sr. Anastasia a subliniat importanța trasării unei direcții după această experiență: „Cred că este necesar să lucrăm în această direcție. Pentru ca copiii să se cunoască între ei, să se joace împreună, să se roage împreună, să fie prieteni. Întâlnirile pot avea loc în grupuri mici, sub formă de exerciții spirituale, diverse cursuri și ateliere creative”.
 
Sr. Maria Tolledo din Bălți i-a însoțit și ea pe copii la Roma și le-a împărtășit reacțiile lor. Nazar, în vârstă de 11 ani, a vorbit despre „bucuria de a fi trăit întâlnirea cu Papa, precum și de a-l vedea pe Papa glumind cu copiii”. 
 
Vitalie, tatăl lui Nazar, a spus că este plăcut acum „să avem o întâlnire la o căniță de ceai și biscuiți și să vorbim din nou cu copiii despre călătorie, punându-le multe întrebări profunde pentru a-i ajuta în reflecția lor și a-i ghida spre adevăr. Predica Papei a fost simplă și accesibilă pentru copii, cu un umor plin de bun simț. Mi-a plăcut modul în care au fost organizate aceste întâlniri. Voluntarii și-au îndeplinit misiunea cu competență. Au comunicat informațiile corecte liderilor copiilor. A fost plăcut să văd implicarea militarilor și transportul gratuit al copiilor la locul de cazare al acestora”.
 
Elvira, mama lui Nazar, a declarat că „în pofida numărului mare de persoane, a existat o atmosferă calmă și plăcută”. În același timp, ea a reamintit că este important „copiii să crească și în calitate de creștini, așa că în primul rând tatăl și mama trebuie să se îngrijească de aceasta în familie. În ceea ce privește parohia, ar trebui să existe întâlniri frecvente în care copiii să completeze lacunele din formarea lor creștină".
 
Toți participanții au apreciat faptul că „a fost posibil să se participe la diverse activități de divertisment și să se facă schimb de daruri cu copii din alte țări”.

C. L.