După aproape patru săptămâni în care a răsunat dorința: Rorate caeli desuper et nubes pluant justum, iată cât sunt de plăcute pe munți picioarele celui care aduce vestea cea bună, care anunță pacea, care vestește binele, care anunță mântuirea, zicând Sionului: „Dumnezeul tău domnește” (Is 52,7). Sunt picioarele unui Prunc ce încă nu poate să meargă, dar care deja aleargă spre a ne aduce bucuria sfântă a nașterii sale; este vocea unui Prunc ce încă nici nu gângurește, dar care deja anunță vestea cea bună a Mântuirii coborâtă în lumea spre a-și pune cortul între noi (cf. In 1,14).

Sărbătoarea Crăciunului este, alături de Paște, cea mai așteptată sărbătoare de către creștini, pentru că ea marchează începutul realizării în lume a planului lui Dumnezeu, care atât de mult a iubit lumea, încât l-a dat pe Fiul său unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică (In 3,16).

Și pentru că bucuria împărtășită este mult mai mare, credincioșii catolici din orașul Chișinău s-au adunat, cu mic și mare, în bisericile lor parohiale, pentru a sărbători cu inimi pline de iubire bucuria vestită de îngeri: Gloria in excelsis deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis. În toate cele trei parohii din orașul Chișinău glasurile umane s-au unit cu cele ale oștirii cerești pentru a cânta, pentru a se bucura, pentru a vesti lumii împlinirea marelui mister.

În Catedrala „Providența Divină”, inima Diecezei de Chișinău și mama tuturor bisericilor diecezei, sfânta Liturghie a Vigiliei Nașterii Domnului a început la ora 20.00 în sunetul clopotelor, fiind prezidată de păstorul nostru, Preasfințitul Anton Coșa. Sfânta Liturghie a fost precedată de un concert de orgă, susținut de organista catedralei, dna Reghina Nadkrenicinaia. În semiobscuritatea lăcașului, luminat doar de luminițele de pe brazii de Crăciun și cele de la ieslea din catedrală, episcopul, însoțit de preoții parohiei, de Mons. Benone Farcaș, cel care a și ținut cuvântul de învățătură, și de pr. Igor Plevschi, a depus în iesle Pruncul, semn al prezenței sale permanente în mijlocul nostru. Sfântul lăcaș, plin până la refuz de credincioșii parohiei, printre care și un deputat, și de oaspeții veniți la sărbătoare, a răsunat în sunetele orgii și ale cântărilor corului parohiei. Bucuria întâlnirii cu Isus în iesle, în lecturile proclamate și în taina Euharistiei a fost completată de tradiționala frângerii a pâinii – oplatka – după sfânta Liturghie. Tot după sfânta Liturghie, membrii comunității Căiii Neocatecumenale l-au colindat pe episcopul Anton Coșa, umplându-i și mai mult inima de bucurie.

Vineri, 25 decembrie, fiind și zi de odihnă, credincioșii iarăși și-au îndreptat pașii spre biserică, luând parte la una dintre cele trei liturghii solemne, cea de la ora 10.30 fiind prezidată tot de episcopul Anton Coșa.

Cu o oră mai devreme a început proclamarea nașterii Mântuitorului în capela Cenacolului „Regina Pacis”, filială a Parohiei „Providența Divină”. Sfânta Liturghie, celebrată de Mons. Cesare Lodeserto, a fost animată de corul de copii ai Fundației „Regina Pacis”, mesajul cântărilor fiind Buon Natale! Comunitatea, formată în mare parte din credincioși italieni, a îmbinat în mod armonios tradițiile de Crăciun italiene și moldovenești.

În Parohia „Sfântul Alois Scrosoppi” din sectorul Buiucani, păstorită de Pr. Ștefan Socaciu, sfânta Liturghie a Vigiliei Crăciunului a început la ora 20.30. Alături de păstorul parohiei au fost prezente Surorile Providenței, voluntarii „Casei Providenței”, membrii comunității „Reînnoirea în Duhul Sfânt” și credincioșii parohiei, printre care mulți bătrâni, veniți la biserică să-și umple sufletul cu bucurie și speranță, aducându-și aminte de anii copilăriei, de tradițiile de Crăciun, care astăzi, cu părere de rău, încep să fie uitate.

La ora 22.00 a început celebrarea Vigiliei în Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creștinilor” din sectorul Botanica, alături de comunitatea saleziană fiind prezenți copiii care beneficiază de operele de milostenie ale Oratoriului „Don Bosco”, de cei din casa „Mama Margherita”, de voluntarii care-și dedică timpul și eforturile pentru binele aproapelui, precum și de mulți credincioși ai parohiei. Este de remarcat faptul că predica ținută de Pr. Janusz Ulatowski a fost una mai specială, fiind adresată în special copiilor, spre a-i face să înțeleagă adevărata semnificație a sărbătorii. Tot copii au fost cei care, prin glasurile lor, au animat Liturghia, dându-i astfel o semnificație deosebită: glasurile unor copii care vestesc nașterea unui Prunc.

Pr. Petru Ciobanu

Craciun fericit! Счастливого Рождества! Wesolych swiat!
Merry Christmas! Frohe Weihnachten! Buon Natale!